Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Popyt na czosnek rośnie, ale produkcja spada

  • Autor: PAP
  • Data: 08-04-2012, 21:44
Popyt na czosnek rośnie, ale produkcja spada

Na świecie od kilku lat rośnie popyt na czosnek. Tylko w latach 2005-09 wzrósł on dwukrotnie. Tymczasem jego produkcja spada m.in. z powodu pracochłonnej uprawy. Największym producentem i eksporterem czosnku są Chiny.

Zalety czosnku znane są od tysięcy lat. Medycyna ludowa tą pospolitą bulwą od dawna leczyła wszystko, od grypy po zarazę. Po wielu badaniach okazało się, że faktycznie czosnek może pomóc w walce z bakteriami, wirusami i grzybami, może być alternatywą dla stosowania antybiotyków. Lekarze wskazują też, że czosnek ma duże znaczenie w walce ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Jedzony codziennie, nawet jako dodatek do chleba z masłem, już po dwóch tygodniach może dać rezultaty. Na surowo, przykładany do skóry, pomaga zaś zwalczyć opryszczkę i objawy trądziku.

Jest też powszechnie używany, jako przyprawa do różnych potraw. Sięgamy po niego coraz częściej, co wyraża się we wzroście światowego zapotrzebowania na ten produkt. Tymczasem jego produkcja spada, bo czosnek ma wygórowane wymagania glebowe - wymaga żyznych gleb, o wysokiej zawartości próchnicy. Jest też uprawą pracochłonną - czosnek sadzi się ręcznie lub przy użyciu siewnika.

Światowa produkcja czosnku w 2010 r. oszacowana została na 17,6 mln ton wobec 22 mln ton w 2009 r. oraz prawie 22,8 mln ton w 2008 r. Największymi światowymi producentami od lat pozostają Chiny oraz Indie. W 2010 r. w Chinach zebrano 13,6 mln ton czosnku (wobec 17,9 mln ton w 2009 r.), a w Indiach niecałe 834 tys. ton.

W Polsce, według szacunku Głównego Urzędu Statystycznego, produkuje się ok. 15-20 tys. ton tego warzywa.

Chiny są też czołowym eksporterem tego produktu, mają ok. 85-proc. udział w globalnym rynku. Na kolejnych miejscach są Argentyna i Hiszpania, które mają po ok. 5 proc. rynku. Najwięksi importerzy to: Indonezja, Brazylia, Wietnam, Pakistan oraz kraje UE.

W Unii Europejskiej produkuje się ok. 300 tys. ton czosnku rocznie, z czego mniej więcej połowa pochodzi z Hiszpanii. Drugim co do wielkości unijnym producentem jest Rumunia, która ma ok. 13-proc. udział w rynku czosnku w UE; 10 proc. mają Włochy i 7 proc. Francja. Według danych FAO, zbiory czosnku w Hiszpanii w roku 2010 wyniosły 136 tys. ton, we Włoszech niecałe 30 tys. ton, a we Francji prawie 19 tys. ton.

Szacuje się, że w latach 2006-2010 unijny importu czosnku przekraczał 80 tys. ton rocznie, a eksport poza Unię wynosił ok. 10 tys. ton rocznie. Kraje UE najwięcej czosnku kupują w Chinach - ok. 50 tys. ton, ale sprowadzają go również z Argentyny (ok. 17 tys. ton rocznie), Egiptu, Meksyku i Chile. Do największych unijnych importerów tego produktu można zaliczyć Holandię, Hiszpanię, Francję, Wielką Brytanię, Włochy oraz Polskę.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 876) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH