REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Poseł PO: Udziały producentów i przetwórców żywności ekologicznej w rynku stale rosną

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 14-07-2009, 12:41
Poseł PO: Udziały producentów i przetwórców żywności ekologicznej w rynku stale rosną

Ostatnie lata w rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce charakteryzują się stałą dynamiką wzrostu, zarówno liczby gospodarstw ekologicznych, jak i powierzchni upraw ekologicznych, a także liczby przetwórni - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Michał Szczerba, poseł PO, członek Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

REKLAMA

W 2008 roku liczba producentów w rolnictwie ekologicznym przekroczyła 15 tys., co stanowi, w porównaniu do 2007 roku, wzrost o ok. 25 proc. - Liczba przetwórni ekologicznych wyniosła 239. To oznacza wzrost o 15 proc. - zwraca uwagę Michał Szczerba. - Znacząco wzrosła również powierzchnia upraw ekologicznych osiągając w 2008 roku ponad 470 tys ha, co w porównaniu z 2007 rokiem stanowi wzrost o ponad 60 proc. - dodaje.

Rolnictwo ekologiczne jest najbardziej przyjazną przyrodzie metodą produkcji rolniczej, która umożliwia zwiększenie żyzności gleby oraz zachowanie różnorodności biologicznej i krajobrazowej. - Podstawową zasadą gospodarowania jest eliminacja z produkcji rolniczej syntetycznych nawozów i pestycydów - wskazuje członek Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Zdaniem posła w Polsce są sprzyjające warunki rolno-środowiskowe do rozwoju rolnictwa ekologicznego. - Jesteśmy krajem, w którym zużycie chemicznych środków produkcji w rolnictwie było zawsze niższe niż w większości krajów europejskich - podkreśla Michał Szczerba. - To sprawiło, że jakość ekologiczna przestrzeni produkcyjnej w rolnictwie oraz jej bogactwo różnorodności biologicznej należą do jednych z najlepszych - akcentuje.

Ocenia, że produkcja żywności metodami ekologicznymi - w czystym i bezpiecznym środowisku, bez sztucznych nawozów i syntetycznych środków ochrony roślin, bez antybiotyków, hormonów wzrostu i genetycznie modyfikowanych organizmów - staje się ważnym kierunkiem przemian zachodzących w rolnictwie na świecie, a także w Polsce.

- Ostatnie lata to dynamicznie rosnące zainteresowanie produkcją żywności metodami ekologicznymi na świecie, a zwłaszcza w UE. Na świecie powierzchnia upraw ekologicznych przekracza 35 mln. ha, z czego 20 proc. przypada na kraje Unii Europejskiej - informuje Szczerba. - Produkcja ekologiczna w Polsce skupia się przede wszystkim na produkcji roślinnej. Głównym produktem ekologicznym w tym sektorze produkcji są warzywa, dalej rośliny pastewne i rośliny na paszę oraz rośliny okopowe - dodaje.

W przypadku produkcji zwierzęcej pierwsze miejsce obejmuje drób nieśny, dalej drób rzeźny, bydło mleczne oraz mięsno-mleczne, owce i świnie. - W przypadku produktów pochodzenia zwierzęcego zdecydowaną większość stanowi produkcja mleka od krów - mówi poseł PO. - Na uwagę zasługuje przetwórstwo polskich produktów ekologicznych. Główny towarem przetwórczym są wędliny ekologiczne, nabiał oraz soki z ekologicznych owoców i warzyw - wskazuje.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 264) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH