Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Poseł PO: Udziały producentów i przetwórców żywności ekologicznej w rynku stale rosną

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 14-07-2009, 12:41
Poseł PO: Udziały producentów i przetwórców żywności ekologicznej w rynku stale rosną

Ostatnie lata w rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce charakteryzują się stałą dynamiką wzrostu, zarówno liczby gospodarstw ekologicznych, jak i powierzchni upraw ekologicznych, a także liczby przetwórni - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Michał Szczerba, poseł PO, członek Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

W 2008 roku liczba producentów w rolnictwie ekologicznym przekroczyła 15 tys., co stanowi, w porównaniu do 2007 roku, wzrost o ok. 25 proc. - Liczba przetwórni ekologicznych wyniosła 239. To oznacza wzrost o 15 proc. - zwraca uwagę Michał Szczerba. - Znacząco wzrosła również powierzchnia upraw ekologicznych osiągając w 2008 roku ponad 470 tys ha, co w porównaniu z 2007 rokiem stanowi wzrost o ponad 60 proc. - dodaje.

Rolnictwo ekologiczne jest najbardziej przyjazną przyrodzie metodą produkcji rolniczej, która umożliwia zwiększenie żyzności gleby oraz zachowanie różnorodności biologicznej i krajobrazowej. - Podstawową zasadą gospodarowania jest eliminacja z produkcji rolniczej syntetycznych nawozów i pestycydów - wskazuje członek Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Zdaniem posła w Polsce są sprzyjające warunki rolno-środowiskowe do rozwoju rolnictwa ekologicznego. - Jesteśmy krajem, w którym zużycie chemicznych środków produkcji w rolnictwie było zawsze niższe niż w większości krajów europejskich - podkreśla Michał Szczerba. - To sprawiło, że jakość ekologiczna przestrzeni produkcyjnej w rolnictwie oraz jej bogactwo różnorodności biologicznej należą do jednych z najlepszych - akcentuje.

Ocenia, że produkcja żywności metodami ekologicznymi - w czystym i bezpiecznym środowisku, bez sztucznych nawozów i syntetycznych środków ochrony roślin, bez antybiotyków, hormonów wzrostu i genetycznie modyfikowanych organizmów - staje się ważnym kierunkiem przemian zachodzących w rolnictwie na świecie, a także w Polsce.

- Ostatnie lata to dynamicznie rosnące zainteresowanie produkcją żywności metodami ekologicznymi na świecie, a zwłaszcza w UE. Na świecie powierzchnia upraw ekologicznych przekracza 35 mln. ha, z czego 20 proc. przypada na kraje Unii Europejskiej - informuje Szczerba. - Produkcja ekologiczna w Polsce skupia się przede wszystkim na produkcji roślinnej. Głównym produktem ekologicznym w tym sektorze produkcji są warzywa, dalej rośliny pastewne i rośliny na paszę oraz rośliny okopowe - dodaje.

W przypadku produkcji zwierzęcej pierwsze miejsce obejmuje drób nieśny, dalej drób rzeźny, bydło mleczne oraz mięsno-mleczne, owce i świnie. - W przypadku produktów pochodzenia zwierzęcego zdecydowaną większość stanowi produkcja mleka od krów - mówi poseł PO. - Na uwagę zasługuje przetwórstwo polskich produktów ekologicznych. Główny towarem przetwórczym są wędliny ekologiczne, nabiał oraz soki z ekologicznych owoców i warzyw - wskazuje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 973) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH