REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Powołano izbę gospodarczą żywności naturalnej

  • Autor: PAP
  • Data: 06-03-2014, 11:59

Ponad 50 lokalnych przedsiębiorców, producentów, przetwórców i sprzedawców powołało w Gdańsku Pomorską Izbę Gospodarczą Żywności Naturalnej i Tradycyjnej. Organizacja ma pomóc w promocji wytwarzanej żywności i w ubieganiu się o środki unijne.

REKLAMA

Próby utworzenia Pomorskiej Izby Gospodarczej Żywności Naturalnej i Tradycyjnej podejmowane były w regionie od kilku lat. Odbyło się w tej sprawie wiele spotkań. Organizacja ma reprezentować interesy przedsiębiorców korzystających z lokalnych surowców w produkcji żywności i potraw, kultywujących tradycje i dziedzictwo kulinarne Pomorza. Członkowie Izby prowadzą m.in. piekarnie, przetwórnie mięsa i runa leśnego, fermę gęsi, gospodarstwa agroturystyczne, pensjonaty, restauracje i bary.

Zastępca dyrektora departamentu rozwoju obszarów wiejskich i ochrony środowiska urzędu marszałkowskiego regionu Kazimierz Sumisławski tłumaczył w rozmowie z PAP, że dzięki powołaniu organizacji będzie można pozbyć się pośredników między producentem żywności a konsumentem i stworzyć krótki łańcuch sprzedaży żywności. "Konsument też na tym skorzysta i mniej zapłaci, bo nie będzie pośredników" - dodał.

Zauważył, że Izbie zrzeszającej producentów łatwiej będzie znaleźć rynki zbytu na produkty oferowane przez członków organizacji. "Żywność regionalna i ekologiczna, wysokiej jakości, o której coraz więcej się mówi, powinna przynosić dochód i trzeba ją sprzedawać" - dodał. Członkowie Izby zgłosili np. pomysł otwarcia wspólnego sklepu, gdzie będzie można kupić produkty z gospodarstw i małych przetwórni.

Sumisławski zwrócił uwagę, że "Pomorskie ma bogate dziedzictwo kulinarne, ale jest ono znane niewielkiemu gronu, a żeby się promować, to trzeba być razem". Jest pomysł, aby Izba zaprezentowała produkty swoich członków podczas międzynarodowych targów żywności Slow Food w Stutgarcie.

Dyrektor Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego (PODR) w Gdańsku Aleksander Mach powiedział PAP, że przynależność do Izby daje możliwość pozyskania wsparcia finansowego na realizowanie wspólnych projektów np. na prowadzenie punktu sprzedaży produktów lokalnych, regionalnych ekologicznych.

Izba ma prawo opiniować wszystkie projekty dotyczące wsi, rolnictwa, jak np. Program Rozwoju Obszarów Wiejskich, czyli sposób wydawania funduszy unijnych.

"Pojedynczy producent ma niewielki wpływ na to, co się dzieje na rynku, może dużo mniej niż izba skupiająca ponad 50 producentów" - tłumaczył. Dodał, że Izba daje szansę na zdobycie pieniędzy na kampanie promocyjne.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 542) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH