REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Powstaje coraz mniej grup producentów owoców i warzyw

  • Autor: Paulina Mroziak, portalspozywczy.pl
  • Data: 27-05-2013, 10:24
Powstaje coraz mniej grup producentów owoców i warzyw
Fot. Vegex

Nowe przepisy unijne dotyczące finansowania wstępnie uznanych grup producentów, które ogłoszono wiosną ub.r., zahamowały proces organizowania się plantatorów - mówi serwisowi portalspozywczy.pl, Witold Boguta, prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.

REKLAMA
Z danych KZGPOiW, ARiMR i Ministerstwa Rolnictwa wynika, że jeszcze w ubiegłym roku nowych inicjatyw było 70-90. 12 z nich zostało zdążyło uzyskać wstępne uznanie i zostało zgłoszonych przez resort do Komisji Europejskiej, jako grupy ze wstępnie zatwierdzonym planem i pretendujące do otrzymania wsparcia. - W tym roku natomiast nowo powstałe grupy to raczej pojedyncze przypadki - mówi Witold Boguta.

Jak potwierdza prezes KZGPOiW, taka sytuacja jest bardzo niekorzystna dla Polski, ponieważ w chwili wejścia w życie rozporządzenia KE, byliśmy w połowie procesu organizowania rynku. - Obecne zorganizowanie producentów owoców i warzyw w Polsce sięga ok. 20 proc., podczas gdy średnia unijna wynosi 40 proc., a kraje wysoko zorganizowane (np. Holandia, Belgia) to poziom powyżej 90 proc. - przyznaje Witold Boguta.

Jego zdaniem, bardzo słabo zorganizowani są w Polsce producenci owoców miękkich, a na początku drogi organizowania się są plantatorzy warzyw (uprawianych w polu). - Obecnie dość dobre zorganizowanie obserwujemy w segmencie jabłek, borówki amerykańskiej, pieczarek i warzyw szklarniowych. Jest to o tyle dobre, gdyż właśnie infrastruktura do przechowywania i przygotowania do sprzedaży tych produktów jest najbardziej kosztowna - komentuje nasz rozmówca.

KZGPOiW zachęca grupy do współdziałania z innymi grupami lub pojedynczymi plantatorami. - Szybki efekt synergii można osiągnąć poprzez współpracę producentów owoców miękkich, którzy potrzebują korzystać z obiektów przechowalniczych w sezonie letnim, z producentami jabłek czy gruszek, którzy wykorzystują te powierzchnie w pozostałej części roku. Na takiej współpracy obie strony mogą sporo zaoszczędzić - przyznaje Witold Boguta.

Po 2014 r. grupy nie będą miały zapewnionej pomocy dla przeprowadzanych inwestycji i będą mogły jedynie liczyć na dotacje zależne od wartości sprzedaży. Jak potwierdza prezes KZGPOiW, ta pomoc pochodzi zarówno z funduszy unijnych, jak i krajowych i będzie wypłacana w ramach jednego z działań przyszłego PROW.

- Ponadto grupy, które już doszły do uznania będą mogły liczyć na dofinansowanie funduszu operacyjnego. Fundusz ten powstaje z dwóch części - pieniędzy członków organizacji oraz dopłaty z pieniędzy unijnych. Obecny poziom tej dopłaty to 4,1 proc. wartości sprzedaży z gospodarstw należących do grupy. Jednocześnie pomoc ta nie może przekroczyć 60 proc. kosztów realizacji danego działania przewidzianego w realizowanym programie operacyjnym - mówi Witold Boguta.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 484) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH