Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Powstaje nowy systemem odkażania warzyw i owoców w opakowaniach

  • Autor: cordis.europa.eu / sadyogrody.pl
  • Data: 23-12-2014, 16:24

W ramach projektu SAFEBAG opracowywany jest system niechemicznego odkażania świeżych owoców i warzyw, który odpowie na zapotrzebowanie klientów na bezpieczne i odżywcze produkty o minimalnym oddziaływaniu na środowisko.

W skali całego świata obserwujemy wzrost liczby wybuchów epidemii przenoszonych przez żywność, sprzedawaną w postaci gotowych do spożycia owoców i warzyw. W następstwie stosowanego obecnie przetwarzania, między innymi płukania w roztworze chloru, często utrzymują się pozostałości chemiczne i woda ściekowa. Rośnie presja na ograniczanie stosowania chemikaliów w toku przetwarzania, a można to osiągnąć za pomocą skutecznego i jednocześnie przyjaznego środowisku systemu odkażania, opracowywanego w ramach projektu SAFEBAG.

Dzięki dofinansowaniu z budżetu 7PR (Siódmy program Ramowy UE), zespół SAFEBAG pracuje nad nowym systemem odkażania w opakowaniach, który umożliwi zredukowanie ilości chemikaliów stosowanych do płukania. System oparty na zimnej plazmie atmosferycznej, wytwarzanej wewnątrz zamkniętego opakowania z żywnością, generuje wysoko naładowane cząstki (wolne rodniki) w celu uszkodzenia lub zniszczenia bakterii. Wyniki wstępnych badań wskazują, że nietermiczna plazma w opakowaniach (wysokoenergetyczny zjonizowany gaz) może znacząco obniżyć obciążenie mikrobiologiczne świeżych owoców i warzyw.

SAFEBAG pogłębia tę wiedzę, przeprowadzając dalsze badania z zamiarem zmaksymalizowania potencjalnych korzyści płynących z tej technologii. Zespół zbudował przedkonkurencyjny prototyp oparty na plazmie, który jest gotowy do przejścia testów branżowych pod kątem skuteczności odkażania świeżych owoców i warzyw w opakowaniach.

Doskonalenie sposobów odkażania warzyw ma istotne znaczenie. Chlor jest jednym z najskuteczniejszych środków odkażających i znajduje szerokie zastosowanie w sektorze produktów świeżych krojonych. Mimo surowych norm bezpieczeństwa i higieny w procesie przetwarzania, wybuchy epidemii przenoszonych przez żywność w postaci gotowych do spożycia owoców i warzyw zdarzają się na całym świecie. Nowe zagrożenia często pojawiają się ze względu na zmieniającą się charakterystykę określonych mikroorganizmów i środowiska. Zwiększenie bezpieczeństwa tych produktów ma pierwszorzędne znaczenie dla ochrony konsumentów, zwłaszcza w obliczu wzrostu spożycia pakowanych produktów świeżych krojonych - twierdzi dr Edurne Gaston Estanga, liderka grupy ds. technologii żywności przy IRIS w Hiszpanii i koordynatorka projektu SAFEBAG, w rozmowie z "Magazynem research*eu" Wspólnotowego Serwisu Informacyjnego Badań i Rozwoju.

Prace laboratoryjne przyniosły obiecujące wyniki w całej gamie świeżych owoców i warzyw, między innymi w przypadku szpinaku, pomidorów cherry i truskawek, pod względem znaczącego wydłużenia okresu przydatności do spożycia i zachowania kluczowych parametrów jakościowych. Wyniki niektórych produktów były mniej korzystne (np. zielonych warzyw liściastych). Zważywszy na zróżnicowanie produktów w sektorze spożywczym, nie ma uniwersalnego podejścia do przetwarzania żywności - mówi dr Edurne Gaston Estanga.

Technologia spotkała się z żywym zainteresowaniem przetwórców z całego świata jednak konieczne jest zakończenie testów prototypu w warunkach przemysłowych. Według szacunków technologia może trafić na rynek za około 2 do 3 lat.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 190) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH