REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Powstało Stowarzyszenie Promocji Brokułów. Powód? Niskie spożycie w Polsce

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 28-01-2016, 15:22
Powstało Stowarzyszenie Promocji Brokułów. Powód? Niskie spożycie w Polsce
Powołano Stowarzyszenie Promocji Brokuła/ fot. shutterstock

Polska jest czwartym europejskim producentem brokułów. W ostatnich latach areał upraw dynamicznie rośnie. Mimo to jednak spożycie tego warzywa w naszym kraju jest wciąż niskie i wynosi zaledwie 300 g/osobę. W celu podnoszenia konsumpcji tego warzywa i popularyzowania polskich upraw brokułów producenci powołali Stowarzyszenie Promocji Brokuła.

REKLAMA

Największym producentem brokułów w Europie jest Hiszpania (38-40 tysięcy hektarów). Na kolejnych miejscach plasują się Włochy (10-12 tys. ha), Wielka Brytania (8-10 tys. ha) i Polska ((6,5-7 tys. ha). Jeśli chodzi o spożycie tego warzywa liderem jest Wielka Brytania, której mieszkaniec zjada w ciągu roku około 5 kg brokułów. Polacy znajdują się w niechlubnym towarzystwie innych europejskich krajów, w których spożycie wynosi niespełna 300 g/osobę.

Żeby poprawić te niekorzystne statystyki producenci warzyw powołali Stowarzyszenie Promocji Brokułów.

Jaki jest cel organizacji? Propagowanie konsumpcji brokułów w Polsce i Europie, edukacja żywieniowa na temat walorów odżywczych i wysokiej jakości brokułów produkowanych w naszym kraju.

Poza tym Stowarzyszenie ma również reprezentować interesy producentów na arenie krajowej i unijnej, dostarczać wiedzę na temat metod produkcji tych warzyw, prowadzić szkolenia i prace badawcze. Ważnym aspektem działalności ma być również kształtowanie pozytywnego wizerunku polskich producentów brokułów oraz zwiększanie eksportu tych warzyw.

Mimo wciąż niskiego spożycia brokuły zyskują na popularności wśród polskich konsumentów i są obecnie jednymi z najpopularniejszych warzyw kapustnych, wypierając kalafiora. Dietetycy zachęcają do spożywania tych warzyw ze względu na ich walory odżywcze. 

Większa produkcja i spożycie brokułów w Polsce oraz rosnący eksport tych warzyw to szansa dla rolników.  Jak przekonuje wiceprezes zarządu Stowarzyszenia Promocji Brokułów Aleksander Nowicki uprawa brokułów w Polsce na przestrzeni ostatnich lat zapewnia w miarę stabilną cenę. - Owszem, następują spadki, ale są one okresowe i występuję niemal w tych samych okresach roku - dodaje.

Z roku na rok wzrasta spożycie brokułów w Polsce. Zwiększający się popyt zarówno na świeże, jak i mrożone brokuły wpływa na znaczny wzrost powierzchni upraw tego gatunku.

Według serwisu www.sadyogrody.pl brokuły są obecnie jednymi z najbardziej popularnych warzyw kapustnych. Można powiedzieć, że zdecydowanie "wypierają" kalafiora. W różach brokułów stwierdzono związek - sulforafan, który posiada właściwości przeciwnowotworowe. Ponadto ich uprawa jest łatwiejsza i posiadają mniejsze wymagania klimatyczno-glebowe. Brokuły najlepiej rosną w temperaturze 15-17 st.C. Preferują gleby żyzne, zasobne w próchnicę i wapń, o pH 6,5–7,0.

 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 221) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 219)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH