Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Powstało Stowarzyszenie Promocji Brokułów. Powód? Niskie spożycie w Polsce

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 28-01-2016, 15:22
Powstało Stowarzyszenie Promocji Brokułów. Powód? Niskie spożycie w Polsce
Powołano Stowarzyszenie Promocji Brokuła/ fot. shutterstock

Polska jest czwartym europejskim producentem brokułów. W ostatnich latach areał upraw dynamicznie rośnie. Mimo to jednak spożycie tego warzywa w naszym kraju jest wciąż niskie i wynosi zaledwie 300 g/osobę. W celu podnoszenia konsumpcji tego warzywa i popularyzowania polskich upraw brokułów producenci powołali Stowarzyszenie Promocji Brokuła.

Największym producentem brokułów w Europie jest Hiszpania (38-40 tysięcy hektarów). Na kolejnych miejscach plasują się Włochy (10-12 tys. ha), Wielka Brytania (8-10 tys. ha) i Polska ((6,5-7 tys. ha). Jeśli chodzi o spożycie tego warzywa liderem jest Wielka Brytania, której mieszkaniec zjada w ciągu roku około 5 kg brokułów. Polacy znajdują się w niechlubnym towarzystwie innych europejskich krajów, w których spożycie wynosi niespełna 300 g/osobę.

Żeby poprawić te niekorzystne statystyki producenci warzyw powołali Stowarzyszenie Promocji Brokułów.

Jaki jest cel organizacji? Propagowanie konsumpcji brokułów w Polsce i Europie, edukacja żywieniowa na temat walorów odżywczych i wysokiej jakości brokułów produkowanych w naszym kraju.

Poza tym Stowarzyszenie ma również reprezentować interesy producentów na arenie krajowej i unijnej, dostarczać wiedzę na temat metod produkcji tych warzyw, prowadzić szkolenia i prace badawcze. Ważnym aspektem działalności ma być również kształtowanie pozytywnego wizerunku polskich producentów brokułów oraz zwiększanie eksportu tych warzyw.

Mimo wciąż niskiego spożycia brokuły zyskują na popularności wśród polskich konsumentów i są obecnie jednymi z najpopularniejszych warzyw kapustnych, wypierając kalafiora. Dietetycy zachęcają do spożywania tych warzyw ze względu na ich walory odżywcze. 

Większa produkcja i spożycie brokułów w Polsce oraz rosnący eksport tych warzyw to szansa dla rolników.  Jak przekonuje wiceprezes zarządu Stowarzyszenia Promocji Brokułów Aleksander Nowicki uprawa brokułów w Polsce na przestrzeni ostatnich lat zapewnia w miarę stabilną cenę. - Owszem, następują spadki, ale są one okresowe i występuję niemal w tych samych okresach roku - dodaje.

Z roku na rok wzrasta spożycie brokułów w Polsce. Zwiększający się popyt zarówno na świeże, jak i mrożone brokuły wpływa na znaczny wzrost powierzchni upraw tego gatunku.

Według serwisu www.sadyogrody.pl brokuły są obecnie jednymi z najbardziej popularnych warzyw kapustnych. Można powiedzieć, że zdecydowanie "wypierają" kalafiora. W różach brokułów stwierdzono związek - sulforafan, który posiada właściwości przeciwnowotworowe. Ponadto ich uprawa jest łatwiejsza i posiadają mniejsze wymagania klimatyczno-glebowe. Brokuły najlepiej rosną w temperaturze 15-17 st.C. Preferują gleby żyzne, zasobne w próchnicę i wapń, o pH 6,5–7,0.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 968) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH