Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prawidłowe żywienie wpływa na jakość i długość życia

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 28-02-2018, 11:34
Prawidłowe żywienie wpływa na jakość i długość życia
fot. shutterstock

Im większa dbałość o zbilansowaną dietę, tym większa szansa na zdrowie w przyszłości. Instytut Żywności i Żywienia po raz pierwszy opracował Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w starszym wieku. Zasady ujęte w Piramidzie, pomagają usystematyzować wiedzę na temat zbilansowanego żywienia.

Jak informuje IŻŻ tuż po aktywności fizycznej, a także obecności wody, podstawę jej stanowią warzywa i owoce w różnych formach. Ważnym elementem Piramidy dla osób starszych jest również sok, którego rekomendowana ilość dla tej grupy wynosi do dwóch szklanek dziennie. Eksperci wyjaśniają jakie miejsce zajmują soki w zbilansowanej diecie.

W 2016 roku w Polsce, odsetek ludzi powyżej 65 roku życia wynosił 20,2% całej populacji. Liczba ta wskazuje, że Polska jest społeczeństwem starzejącym się. Zachodzące zmiany demograficzne wpływają na potrzebę stworzenia zasad odpowiedniego stylu życia, w tym sposobu odżywiania, które usystematyzują wiedzę i pomogą cieszyć się zdrowiem jak najdłużej. Między innymi dlatego Instytut Żywności i Żywienia po raz pierwszy opracował Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w starszym wieku.

Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w wieku starszym jest zbiorem prostych zasad, które pomogą usystematyzować wiedzę żywieniową, a także wskażą praktyczne porady, które uwzględniają specyficzne potrzeby seniorów. Tuż po aktywności fizycznej, która często jest zaniedbywana przez osoby starsze, u podstaw Piramidy znalazły się owoce i warzywa, które częściowo można zastąpić sokami. W przypadku osób starszych można spożyć nawet do dwóch szklanek soku dziennie.

- Soki w różnych opakowaniach także te z kartonu, podobnie jak owoce i warzywa, z których się je robi, stanowią cenne źródło witamin, mikro- i makroelementów, a także substancji wspomagających działanie antyoksydacyjne, między innymi dlatego mogą stanowić wartościowy element codziennej diety, także diety seniora - informuje IŻŻ i KUPS.

– Często zachodzące zmiany w organizmie, czy też schorzenia, które dotykają osoby w starszym wieku, np.: braki w uzębieniu czy trudności w przyrządzaniu posiłków, to czynniki które mogą powodować, że ilość spożywanych warzyw lub owoców, będzie mocno ograniczona, a to właśnie te produkty powinny stanowić podstawę zbilansowanej diety. Dlatego soki, stanowią dobrą alternatywę, gdyż ze względu na swoją konsystencję są gotowe do spożycia, a jednocześnie uzupełniają skład diety dostarczając niezbędnych witamin i minerałów na podobnym poziomie, co owoce czy warzywa. Na przykład pasteryzowany sok pomidorowy, jest źródłem likopenu, który chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Warto także wspomnieć, że zawarty likopen w sokach pasteryzowanych jest łatwiej przyswajalny niż w świeżych pomidorach – wyjaśnia dr hab. Dariusz Włodarek ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (9 717) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane