Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Agros Nova na VI FRSiH: Obecnie testujemy 23 nowe produkty

  • Autor: PM, portalspozywczy.pl
  • Data: 08-11-2013, 12:15
Prezes Agros Nova na VI FRSiH: Obecnie testujemy 23 nowe produkty
Marek Sypek, prezes spółki Agros Nova; fot. PTWP

- Trend convenience jest jednym z kierunków innowacji, w który inwestujemy. Na badania przeznaczamy kilka milionów zł rocznie. Obecnie testujemy 23 nowe produkty. Wdrożymy kilka z nich - trzy, może pięć. Współpracujemy z instytutami badawczymi i planujemy stworzyć coś zupełnie nowego na rynku nie tylko polskim, ale także europejskim. Taki produkt powinniśmy wprowadzić na rynek w 2015 roku - powiedział Marek Sypek, prezes spółki Agros Nova podczas debaty pt. "Convenience - globalny trend w Polsce" w ramach VI Forum Rynku Spożywczego i Handlu.

Jak potwierdził Marek Sypek, rynek dań gotowych, który jak najbardziej wpisuje się w koncepcję convenience dość stabilnie ewoluuje. Rósł on dwucyfrowo w 2011 r., około 6 proc. w 2012 r., a obecnie - w okolicy zera. - Rynek dań gotowych wart jest całościowo ok. 630 mln zł, z czego połowa to sosy; 40-30 proc. - tradycyjne dania gotowe; a 15 proc. - zupy. Te "typowe" dania gotowe tracą najbardziej - dodał.

- Polskiemu sektorowi convenience daleko jeszcze do modelu ze Stanów Zjednoczonych czy Europy Zachodniej. - 50 proc. makaronów sprzedawanych w USA to tzw. pre-cook pasta - już zagotowany, który trzeba w domu zalać wrzątkiem. W Polsce niedawno pojawił się taki produkt, ale nie odniósł sukcesu. W Polsce jeszcze nie mamy jeszcze takiego wyczucia wartości czasu, co na Zachodzie i wiele dań gotowych będzie bardzo powoli wchodzić na nasz rynek. Przemysł spożywczy będzie dawał konsumentowi coraz więcej czasu wolnego, ale ewolucja ta będzie bardzo długotrwała - zanim zmienimy swoje przyzwyczajenia - komentował Marek Sypek.

Jego zdaniem, convenience to nie tylko innowacyjny produkt, ale także opakowanie. - W Polsce mamy coraz więcej singli i mniej osób w gospodarstwach domowych. Producenci powinni także inwestować w mniejsze gramatury - podsumował.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 520) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH