Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Bakallandu: Rynek płatków za trzy lata może być wart 1 mld zł

  • Autor: Paulina Bełżecka, www.portalspozywczy.pl
  • Data: 02-02-2013, 19:09
Prezes Bakallandu: Rynek płatków za trzy lata może być wart 1 mld zł
Marian Owerko, prezes Bakallandu

Wartość rynku płatków śniadaniowych wynosi obecnie niemal 830 mln zł. Według prognoz, do 2016 roku rynek płatków będzie notował nieprzerywalny wzrost i na przełomie 2015 i 2016 jego wartość ma przekroczyć miliard złotych - ocenia Marian Owerko, prezes Bakallandu, producenta płatków śniadaniowych i bakalii.

- Badania rynku pokazały, że średnie spożycie płatków śniadaniowych w Polsce, w ciągu ostatniej dekady wzrosło niemal 10-krotnie - zauważa prezes spółki.

Jego zdaniem, rośnie świadomość konsumentów, którzy sięgają po produkty naturalne, zdrowsze, bardziej wartościowe. Paradoksalnie także Ci, nieprzywiązujący uwagi do posiłków chętnie sięgają po płatki i musli.

- Powodowane jest to rosnącym wciąż tempem życia. To właśnie przed musli oraz przed płatkami zbożowymi dla dorosłych są najlepsze perspektywy rozwoju w Polsce. Szczególnie płatki produkowane z całego ziarna, a nie z mąki, są najbardziej wartościowe. Polski konsument jeszcze tej różnicy nie dostrzega ale jest to obszar dużych wzrostów w najbliższym czasie - ocenia Marian Owerko.

W jego opinii, rynek płatków jest zdecydowanie mniej rozdrobniony niż rynek bakalii ale dalsza konsolidacja na tym rynku na pewno nie byłaby złym rozwiązaniem.

- Płatki śniadaniowe oraz musli to produkty bardzo znane i lubiane przez polskich konsumentów. Sięgamy po nie zdecydowanie częściej niż jeszcze kilka lat temu - mówi Marian Owerko. Zauważa, że rynek jest w rękach największych graczy, m.in. takich jak: Toruń Pacific CPP, Lubella czy Dr. Oetker. Jest tu jednak miejsce także dla małych producentów.

- Wraz z rosnącym popytem rozwija się należąca do grupy Bakalland spółka Pifo Ekostrefa, od 13 lat obecna na rynku. Chłonny rynek pozwolił także by pod marką Bakalland rozpocząć produkcję Płatków Pełnoziarnistych i Musli Chrupiącego. Na sklepowych półkach pojawiły się też dobrze przyjęte , zbożowe batony BA! - mówi Marian Owerko.

- Mamy nowoczesną fabrykę i dzięki temu pozostaniemy bardzo aktywni w tym sektorze. Mamy wiele planów dotyczących rozwinięcia naszego portfolio. Na pewno pojawią się nowości z bakaliami - dodaje.

 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 691) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH