Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Bakallandu: Rynek płatków za trzy lata może być wart 1 mld zł

  • Autor: Paulina Bełżecka, www.portalspozywczy.pl
  • Data: 02-02-2013, 19:09
Prezes Bakallandu: Rynek płatków za trzy lata może być wart 1 mld zł
Marian Owerko, prezes Bakallandu

Wartość rynku płatków śniadaniowych wynosi obecnie niemal 830 mln zł. Według prognoz, do 2016 roku rynek płatków będzie notował nieprzerywalny wzrost i na przełomie 2015 i 2016 jego wartość ma przekroczyć miliard złotych - ocenia Marian Owerko, prezes Bakallandu, producenta płatków śniadaniowych i bakalii.

- Badania rynku pokazały, że średnie spożycie płatków śniadaniowych w Polsce, w ciągu ostatniej dekady wzrosło niemal 10-krotnie - zauważa prezes spółki.

Jego zdaniem, rośnie świadomość konsumentów, którzy sięgają po produkty naturalne, zdrowsze, bardziej wartościowe. Paradoksalnie także Ci, nieprzywiązujący uwagi do posiłków chętnie sięgają po płatki i musli.

- Powodowane jest to rosnącym wciąż tempem życia. To właśnie przed musli oraz przed płatkami zbożowymi dla dorosłych są najlepsze perspektywy rozwoju w Polsce. Szczególnie płatki produkowane z całego ziarna, a nie z mąki, są najbardziej wartościowe. Polski konsument jeszcze tej różnicy nie dostrzega ale jest to obszar dużych wzrostów w najbliższym czasie - ocenia Marian Owerko.

W jego opinii, rynek płatków jest zdecydowanie mniej rozdrobniony niż rynek bakalii ale dalsza konsolidacja na tym rynku na pewno nie byłaby złym rozwiązaniem.

- Płatki śniadaniowe oraz musli to produkty bardzo znane i lubiane przez polskich konsumentów. Sięgamy po nie zdecydowanie częściej niż jeszcze kilka lat temu - mówi Marian Owerko. Zauważa, że rynek jest w rękach największych graczy, m.in. takich jak: Toruń Pacific CPP, Lubella czy Dr. Oetker. Jest tu jednak miejsce także dla małych producentów.

- Wraz z rosnącym popytem rozwija się należąca do grupy Bakalland spółka Pifo Ekostrefa, od 13 lat obecna na rynku. Chłonny rynek pozwolił także by pod marką Bakalland rozpocząć produkcję Płatków Pełnoziarnistych i Musli Chrupiącego. Na sklepowych półkach pojawiły się też dobrze przyjęte , zbożowe batony BA! - mówi Marian Owerko.

- Mamy nowoczesną fabrykę i dzięki temu pozostaniemy bardzo aktywni w tym sektorze. Mamy wiele planów dotyczących rozwinięcia naszego portfolio. Na pewno pojawią się nowości z bakaliami - dodaje.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 080) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH