Prezes Döhlera o rynku przetwórstwa wiśni

- Wiśnia w przetwórstwie jest dostępna tylko w nektarach lub napojach, nie ma soku 100 proc., także jest to 9-50 proc. wsadu. Dlatego można regulować dość znacząco zapotrzebowanie na zagęszczony sok wiśniowy - mówi w wywiadzie dla www.sadyogrody.pl, Piotr Podoba, prezes zarządu Döhler Sp. z o.o.
Rynek wiśni się zmienia. Bywały lata, gdy produkcja była bardziej opłacalna i ceny do przetwórstwa były dosyć wysokie. Ostatnie sezony pokazały, że ceny są na poziomie poniżej kosztów produkcji...
- W ubiegłym roku to wynikało z atmosfery - po prostu była tzw. atmosfera niskich cen owoców do przetwórstwa. Wszyscy myśleli, że jeśli jest nadprodukcja to musi być taniej. Wiśnia jest gatunkiem, który rzeczywiście był usuwany z plantacji. Dlatego w ostatnich latach wiśnia kierowana do przetwórstwa była dosyć droga. W tamtym okresie ceny kształtowały się w okolicach 1,50-2,0 zł/kg. Wiśnia jest dostępna tylko w postaci nektaru lub napoju, nie ma soku 100 proc., także jest to 9-50 proc. wsadu. Dlatego można regulować dość znacząco zapotrzebowanie na koncentrat wiśniowy - komentuje Piotr Podoba.
Czytaj więcej na www.sadyogrody.pl.

KOMENTARZE: (1)
Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!
Zobacz wszystkie komentarze (1)