Prezes Eskimosa: Brakuje "konsolidatora" z odpowiednim potencjałem
- Przemyślana konsolidacja i specjalizacja pozwoli na lepsze wykorzystanie majątku zarówno materialnego jak i intelektualnego. Zmniejszy wpływ szkodliwej rywalizacji zarówno o dostawców jak i odbiorców poprzez równoważenie podaży do popytu - mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl Stanisław Sulima, prezes Eskimosa.
O konieczności konsolidacji i specjalizacji mówi większość ekspertów od wielu lat. Jednak struktura pozostaje taka sama, powstają dodatkowo nowe małe i średnie zakłady zwiększające rozdrobnienie.
- Po okresach inwestycji w techniczne środki produkcji czeka nas wdrażanie innowacji produktowych i procesowych zwiększające efektywność funkcjonowania przetwórców i producentów rolnych. Przy zwiększających się wymaganiach dotyczących bezpieczeństwa żywności (od 1.01.2014 r obowiązek stosowania Integrowanej Produkcji Roślin przez rolników), kluczowym będzie dostęp do surowców o właściwej jakości i ilości dla przetwórstwa. Chcąc utrzymać przewagi konkurencyjne na rynkach europejskich musimy zwiększyć efektywność wykorzystania surowców i kapitałów właśnie poprzez innowacje procesowe i technologiczne - dodaje prezes Eskimosa.
Jego zdaniem umiejętność i skuteczność ich wprowadzenia będzie determinantem dalszego rozwoju sektora mrożonych owoców i warzyw.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!