Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Eskimosa: Podstawowym problemem dla branży w 2012 r. były wahania podaży i popytu

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 28-01-2013, 09:56
Prezes Eskimosa: Podstawowym problemem dla branży w 2012 r. były wahania podaży i popytu
Stanisław Sulima, prezes Eskimosa

- W ubiegłym roku dla mrożonkowej branży kłopotem była nieprzewidywalność cen na poszczególne surowce, szczególnie owoce. Utrudnia to racjonalne planowanie zapotrzebowania na środki obrotowe - mówi w rozmowie z serwisem www.portalspozywczy.pl Stanisław Sulima, prezes Eskimosa.

- Efektem tego są zatory płatnicze, które w branży spożywczej w ostatnim okresie mocno wzrosły. Duże rozdrobnienie zakładów przetwórczych, niskie zasoby kapitałowe dodatkowo potęgują to negatywne zjawisko. Odczuwaliśmy też efekty kryzysu w Europie, spadek popytu wydłużył okres realizacji kontraktów, podwyższając koszty działalności. Wojna cenowa i presja handlu na obniżki cen dotknęła też nasz segment rynku - mówi Stanisław Sulima.

W związku z tym zdaniem prezesa Eskimosa wyzwaniem dla mrożonkowej branży będzie ustabilizowanie wielkości produkcji do realnego popytu.
- Każda nadwyżka skutkuje spadkiem cen poniżej granicy opłacalności zarówno dla producentów rolnych jak i przetwórców. Niestety rozdrobniona struktura podmiotów w tej branży nie ułatwia planowania wielkości produkcji - dodaje prezes.

Przedsiębiorca przyznaje, że kierowana przez niego spółka odczuwa także skutki błędnej polityki rządu dotyczącej wsparcia finansowego grup producentów rolnych.

- W ubiegłym roku mieliśmy duże wahania cen i podaży poszczególnych surowców. Mniejsze zbiory owoców, szczególnie truskawek wywindowały ceny ponad 5 zł za kilogram - dodaje.

Wysokie i zmienne ceny mrożonych truskawek zniechęcają odbiorców, którzy kupują w innych krajach (Chiny, Egipt, Maroko) oferujących gorsze jakościowo, ale stabilne cenowo produkty. Efektem były spadające ceny pod koniec 2012 roku, w porównaniu do początku sezonu.
- Bardzo mocno wzrosły też ceny wiśni spowodowane nieurodzajem w USA i dużym zapotrzebowaniem z tamtej strony. Z kolei warunki pogodowe negatywnie wpłynęły na jakość malin do przetwórstwa, powodując kłopoty firm z wywiązywaniem się z kontraktów na mrożone maliny klasy ekstra - mówi Stanisław Sulima.

W przypadku warzyw sytuacja była w miarę stabilna, podaż i ceny surowców na poziomie lat ubiegłych.

- Niestety ceny kontraktowe na mrożone warzywa nie były zadowalające. Nadprodukcja niektórych asortymentów w poprzednim sezonie i wyprzedaż po niskich cenach przed nowym, obniżyła opłacalność produkcji, szczególnie mrożonych kalafiorów - twierdzi prezes.

Podobał się artykuł? Podziel się!

CENY HURTOWE

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 516) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH