Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes firmy Eskimos: Rynek mrożonek w Polsce jest rozdrobniony i nie ma tu miejsca dla kolejnych marek

  • Autor: Magdalena Brzózka, portalspozywczy.pl
  • Data: 28-06-2010, 10:51
Prezes firmy Eskimos: Rynek mrożonek w Polsce jest rozdrobniony i nie ma tu miejsca dla kolejnych marek

- Rozmawiamy z kilkoma zakładami przetwórczymi na temat przejęcia, na razie jest za wcześnie, żeby mówić o konkretach, bo jesteśmy na początku negocjacji. Transakcję kupna jednego z zakładów chcielibyśmy sfinalizować jeszcze w tym roku - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Stanisław Sulima, prezes firmy Eskimos.

Spółka zajmująca się produkcją i sprzedażą mrożonych owoców i warzyw na zlecenie klientów branżowych, planuje debiut na NewConnect, bada również nasz rynek pod kątem przejęć.

- Myślimy o przejęciach zakładów przetwórczych, które mają dostęp do innej bazy surowcowej, co pozwoli zwiększyć wolumen i asortyment produkcji i sprzedaży. Prawdziwe zagłębie surowcowe warzyw i owoców znajduje się w okolicy Sandomierza, Grójca oraz na Lubelszczyźnie - mówi Stanisław Sulima.

Firmy z którymi rozmawia Eskimos mają podobny profil działalności do niego.
- Nie rozważamy budowy nowego zakładu produkcyjnego od podstaw, planujemy przejąć działający już zakład zajmujący się przetwórstwem owocowo-warzywnym, który posiada wolne moce produkcyjne oraz dostęp do uzupełniąjącej bazy surowcowej z obszaru Polski centralnej. Rynek mrożonek w Polsce jest bardzo rozdrobniony, dlatego nie widzę miejsca dla kolejnej marki - mówi prezes.

Z zakładu firmy Eskimos w Sokółce wychodzi 7,5 tys. ton mrożonek rocznie. Firma sprzedaje łącznie ponad 12 tys. ton mrożonek rocznie, bo część produkcji zleca na zewnątrz.

- Zakład, który chcemy przejąć, ma moce produkcyjne porównywalne do naszych, co pozwoli nam po przejęciu podwoić wielkość produkcji - mówi Stanisław Sulima.
Przejęcia Eskimos sfinansuje z pieniędzy pozyskanych z rynku, kredytu i własnego kapitału.

W ciągu ostatnich pięciu lat zarząd firmy Eskimos zainwestował w zakład w Sokółce około 20 mln zł.

- Unowocześniliśmy go, dostosowaliśmy do standardów wymaganych w naszej branży. Jednak dalsza jego rozbudowa nie ma sensu ze względu na brak dostępu do bazy surowcowej. Warunki klimatyczne i glebowe panujące na terenie, na którym obecnie działamy, ograniczają możliwość zwiększenia dostaw - mówi Stanisław Sulima.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 061) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH