REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prezes firmy Eskimos: Rynek mrożonek w Polsce jest rozdrobniony i nie ma tu miejsca dla kolejnych marek

  • Autor: Magdalena Brzózka, portalspozywczy.pl
  • Data: 28-06-2010, 10:51
Prezes firmy Eskimos: Rynek mrożonek w Polsce jest rozdrobniony i nie ma tu miejsca dla kolejnych marek

- Rozmawiamy z kilkoma zakładami przetwórczymi na temat przejęcia, na razie jest za wcześnie, żeby mówić o konkretach, bo jesteśmy na początku negocjacji. Transakcję kupna jednego z zakładów chcielibyśmy sfinalizować jeszcze w tym roku - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Stanisław Sulima, prezes firmy Eskimos.

REKLAMA

Spółka zajmująca się produkcją i sprzedażą mrożonych owoców i warzyw na zlecenie klientów branżowych, planuje debiut na NewConnect, bada również nasz rynek pod kątem przejęć.

- Myślimy o przejęciach zakładów przetwórczych, które mają dostęp do innej bazy surowcowej, co pozwoli zwiększyć wolumen i asortyment produkcji i sprzedaży. Prawdziwe zagłębie surowcowe warzyw i owoców znajduje się w okolicy Sandomierza, Grójca oraz na Lubelszczyźnie - mówi Stanisław Sulima.

Firmy z którymi rozmawia Eskimos mają podobny profil działalności do niego.
- Nie rozważamy budowy nowego zakładu produkcyjnego od podstaw, planujemy przejąć działający już zakład zajmujący się przetwórstwem owocowo-warzywnym, który posiada wolne moce produkcyjne oraz dostęp do uzupełniąjącej bazy surowcowej z obszaru Polski centralnej. Rynek mrożonek w Polsce jest bardzo rozdrobniony, dlatego nie widzę miejsca dla kolejnej marki - mówi prezes.

Z zakładu firmy Eskimos w Sokółce wychodzi 7,5 tys. ton mrożonek rocznie. Firma sprzedaje łącznie ponad 12 tys. ton mrożonek rocznie, bo część produkcji zleca na zewnątrz.

- Zakład, który chcemy przejąć, ma moce produkcyjne porównywalne do naszych, co pozwoli nam po przejęciu podwoić wielkość produkcji - mówi Stanisław Sulima.
Przejęcia Eskimos sfinansuje z pieniędzy pozyskanych z rynku, kredytu i własnego kapitału.

W ciągu ostatnich pięciu lat zarząd firmy Eskimos zainwestował w zakład w Sokółce około 20 mln zł.

- Unowocześniliśmy go, dostosowaliśmy do standardów wymaganych w naszej branży. Jednak dalsza jego rozbudowa nie ma sensu ze względu na brak dostępu do bazy surowcowej. Warunki klimatyczne i glebowe panujące na terenie, na którym obecnie działamy, ograniczają możliwość zwiększenia dostaw - mówi Stanisław Sulima.

 

 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 748) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH