Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Hortimex: W żywności znajduje się dziś zbyt dużo cukru

  • Autor: AT, portalspozywczy.pl
  • Data: 30-10-2017, 13:20
Prezes Hortimex: W żywności znajduje się dziś zbyt dużo cukru
Mateusz Kowalewski, prezes firmy Hortimex, fot. PTWP

- Największym obciążeniem dla organizmu jest to, że mamy dziś tak dużo cukru w żywności. To nie tylko słodycze i ciasta, ale także przekąski, napoje. Powoduje to, że nasze organizmy sobie z nim nie radzą - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Mateusz Kowalewski, prezes firmy Hortimex.

MATEUSZ KOWALEWSKI BĘDZIE PRELEGENTEM X FORUM RYNKU SPOŻYWCZEGO I HANDLU. PREZES HORTIMEX SA WEŹMIE UDZIAŁ W DEBACIE PT. "RYNEK WOBEC TRENDÓW KULINARNYCH i PROZDROWOTNYCH: OD ŻYWNOŚCI ZDROWEJ, FUNKCJONALNEJ, DO SUPERFOODS", 6 LISTOPADA W GODZ. 11.30-13. WIĘCEJ NA FRSIH.PL.

Mateusz Kowalewski zauważa, że, podczas gdy w toku ewolucji tłuszcz zwierzęcy i sól towarzyszyły człowiekowi od tysiącleci i były jego naturalnym pożywieniem, cukier pojawił się w naszej diecie w dużych ilościach zaledwie 200 lat temu.

- Największym obciążeniem dla organizmu jest to, że mamy dziś tak dużo cukru w żywności. To nie tylko słodycze i ciasta, ale także przekąski, napoje. Powoduje to, że nasze organizmy sobie z nim nie radzą - mówi.

Na uwagę, że od setek lat spożywamy cukier zawarty w owocach lub miodach, prezes Hortimeksu odpowiada:

- Tak, ale to nie był cukier dodawany, tak jak w tej chwili np. do napojów czy słodkich jogurtów. W napoju, który trzymam w ręku, mam 9 gram cukru. Wypijam jeden taki napój dziennie. A gdybym miał przyswoić 9 gram cukru z owoców, musiałbym zjeść ich bardzo dużo. Także cukier występował w żywności, ale nie w takich dawkach. Tymczasem dzisiaj cukier mamy praktycznie w każdym produkcie spożywczym - mówi.

W ostatnich latach rośnie popularność alternatywnych wobec cukru substancji słodzących. Pojawiają się jednak wątpliwości co do ich wpływu na zdrowie konsumentów.

- Aspartam, który jest wysoko intensywnym słodzikiem, w związku z czym na etykiecie musi znajdować się informacja, że może on być szkodliwy dla osób chorych na fenyloketonurię. Natomiast pozostałe substancje słodzące są dopuszczone do obrotu i nie ma na dzisiaj badań mówiących o tym, żeby były szkodliwe - mówi Kowalewski.

Przeczytaj cały wywiad z Mateuszem Kowalewskim na temat teorii spiskowych dotyczących żywności:

Branża spożywcza gra z konsumentami w grę, z której nikt nie jest zadowolony - Wywiad

Podobał się artykuł? Podziel się!

CENY HURTOWE

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • gdsh 31-10-2017, 12:11:
w artykułach sygnowanych jest pewna tendencja autosugestywna - stawia się zarzut, przedstawia się argumenty za nim, podając np skutki zdrowotne, by za moment pokazać alternatywę, niekoniecznie podając dokładnie skutki, badania itd ale zwykle te alternatywy znajduja sie w portfolio hortimexu

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 072) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH