Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Hortimex: W żywności znajduje się dziś zbyt dużo cukru

  • Autor: AT, portalspozywczy.pl
  • Data: 30-10-2017, 13:20
Prezes Hortimex: W żywności znajduje się dziś zbyt dużo cukru
Mateusz Kowalewski, prezes firmy Hortimex, fot. PTWP

- Największym obciążeniem dla organizmu jest to, że mamy dziś tak dużo cukru w żywności. To nie tylko słodycze i ciasta, ale także przekąski, napoje. Powoduje to, że nasze organizmy sobie z nim nie radzą - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Mateusz Kowalewski, prezes firmy Hortimex.

MATEUSZ KOWALEWSKI BĘDZIE PRELEGENTEM X FORUM RYNKU SPOŻYWCZEGO I HANDLU. PREZES HORTIMEX SA WEŹMIE UDZIAŁ W DEBACIE PT. "RYNEK WOBEC TRENDÓW KULINARNYCH i PROZDROWOTNYCH: OD ŻYWNOŚCI ZDROWEJ, FUNKCJONALNEJ, DO SUPERFOODS", 6 LISTOPADA W GODZ. 11.30-13. WIĘCEJ NA FRSIH.PL.

Mateusz Kowalewski zauważa, że, podczas gdy w toku ewolucji tłuszcz zwierzęcy i sól towarzyszyły człowiekowi od tysiącleci i były jego naturalnym pożywieniem, cukier pojawił się w naszej diecie w dużych ilościach zaledwie 200 lat temu.

- Największym obciążeniem dla organizmu jest to, że mamy dziś tak dużo cukru w żywności. To nie tylko słodycze i ciasta, ale także przekąski, napoje. Powoduje to, że nasze organizmy sobie z nim nie radzą - mówi.

Na uwagę, że od setek lat spożywamy cukier zawarty w owocach lub miodach, prezes Hortimeksu odpowiada:

- Tak, ale to nie był cukier dodawany, tak jak w tej chwili np. do napojów czy słodkich jogurtów. W napoju, który trzymam w ręku, mam 9 gram cukru. Wypijam jeden taki napój dziennie. A gdybym miał przyswoić 9 gram cukru z owoców, musiałbym zjeść ich bardzo dużo. Także cukier występował w żywności, ale nie w takich dawkach. Tymczasem dzisiaj cukier mamy praktycznie w każdym produkcie spożywczym - mówi.

W ostatnich latach rośnie popularność alternatywnych wobec cukru substancji słodzących. Pojawiają się jednak wątpliwości co do ich wpływu na zdrowie konsumentów.

- Aspartam, który jest wysoko intensywnym słodzikiem, w związku z czym na etykiecie musi znajdować się informacja, że może on być szkodliwy dla osób chorych na fenyloketonurię. Natomiast pozostałe substancje słodzące są dopuszczone do obrotu i nie ma na dzisiaj badań mówiących o tym, żeby były szkodliwe - mówi Kowalewski.

Przeczytaj cały wywiad z Mateuszem Kowalewskim na temat teorii spiskowych dotyczących żywności:

Branża spożywcza gra z konsumentami w grę, z której nikt nie jest zadowolony - Wywiad

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • gdsh 31-10-2017, 12:11:
w artykułach sygnowanych jest pewna tendencja autosugestywna - stawia się zarzut, przedstawia się argumenty za nim, podając np skutki zdrowotne, by za moment pokazać alternatywę, niekoniecznie podając dokładnie skutki, badania itd ale zwykle te alternatywy znajduja sie w portfolio hortimexu

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU
partner serwisu

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (16 184) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.