Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes KSC: Podwyżki cen cukru mają uzasadnienie w tym, co się dzieje w Europie i na świecie

  • Autor: Magdalena Brzózka; www.portalspozywczy.pl
  • Data: 14-11-2011, 10:08
Prezes KSC: Podwyżki cen cukru mają uzasadnienie w tym, co się dzieje w Europie i na świecie
Marcin Kulicki, prezes KSC

- Szczególnie 2010 r. pokazał, że wysokie ceny cukru na świecie zablokowały napływ cukru trzcinowego do Europy i tak się będzie zawsze działo kiedy ceny cukru światowego będą na wysokim poziomie - mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl Marcin Kulicki, prezes Krajowej Spółki Cukrowej.

Zdaniem Marcina Kulickiego, prezesa KSC, obecna cena cukru wynika z tych założeń reformy, które mówiły o tym, że w Europie produkujemy określoną ilość cukru, a resztę uzupełniamy cukrem trzcinowym, który nie jest łatwo dostępny.

- Rynki azjatyckie i afrykańskie są coraz bardziej chłonne, jeśli chodzi o cukier i producenci właśnie tam go sprzedają. W tym roku sytuacja jest stabilniejsza niż w ubiegłym. W 2010 r. jedynie w Polsce była bardzo napiętą sytuacja związana z ceną cukru, która wynikała, nazwijmy to, z paniki konsumenckiej. W żadnym innym europejskim kraju podobne zdarzenie nie wystąpiło. W tym roku zapewne tak już nie będzie, w związku z tym zaopatrzenie w cukier będzie bardzo stabilne i zgodne z zapotrzebowaniem - mówi Marcin Kulicki.

Zdaniem prezesa KSC Komisja Europejska wyciągnie wnioski na podstawie tego, co miało miejsce w ubiegłym roku.

- Podstawowy wniosek jest taki, że należy szybciej reagować na różne sytuacje, dlatego, że w Europie jest bardzo dużo cukru. W tym roku mamy szczególnie dobry urodzaj, dobrą polaryzację, w związku z tym prognozujemy, ze wyprodukowanych zostanie blisko 5 mln ton cukru pozakwotowego. Wystarczy odpowiednio zareagować i dokonać przekwalifikowania tego cukru na kwotowy, aby sytuacja była rozładowana i by
nie było napięć cenowych - twierdzi Marcin Kulicki.

Jego zdaniem w momencie wprowadzenia reformy, w niektórych krajach pojawił się deficyt cukru Niektóre z nich wycofały się z produkcji cukru buraczanego całkowicie i w tych krajach są największe wahania cenowe.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 000) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH