REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prezes OFZ: Wysoko przetworzona żywność to przyszłość ekologicznego jedzenia

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 18-11-2010, 16:31
Prezes OFZ: Wysoko przetworzona żywność to przyszłość ekologicznego jedzenia

- Rynek żywności ekologicznej wysoko przetworzonej rośnie bardzo szybko, zwłaszcza w Azji i USA. To jedna z niewielu branż, która rosła na tych rynkach również w czasie kryzysu. Były to wzrosty już nie 20-30 proc. ale od kilku do kilkunastu procent - mówił Sławomir Chłoń, prezes spółki Organic Farma Zdrowia na III Forum Rynku Spożywczego podczas sesji dotyczącej żywności wysoko przetworzonej.

REKLAMA

- Żywność naturalną czy ekologiczną można czy nawet trzeba przetwarzać - mówił w czasie III Forum Rynku Spożywczego Sławomir Chłoń.

Dla większości produktów z kategorii żywności ekologicznej termin przydatności jest znacznie krótszy niż w przypadku produktów tradycyjnych.

- Jednak rynek żywności ekologicznej wysoko przetworzonej rośnie bardzo szybko, zwłaszcza w Azji i USA. W krajach starej UE 3 proc. spożywanej żywności przypada na produkty ekologiczne, z czego większość dotyczy produktów wysoko przetworzonej. W Polsce na razie 0,2-0,3 proc. rynku spożywczego stanowi żywność ekologiczna. W przyszłości zapewne będzie się to zmieniało. Ekologiczna żywność wysoko przetworzona jest i będzie driverem w tym segmencie. Konsument ma coraz mniej czasu na produkty pierwotne, nieprzetworzone - mówi Sławomir Chłoń.

Jego zdaniem wydłużenie terminu trwałości produktów ekologicznych spowodowało, że oferta tego segmentu rynku poprawiła się a klienci chętniej po nią sięgają. - Gdyby nie produkty wysoko przetworzone to rynek żywności ekologicznej byłby mały i niezauważalny - mówi Sławomir Chłoń.

 

 

 

 

 

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • J.CH. 03-12-2010, 13:16:
W celu uzupelnienia mojego komentarza wczesniejszego dodaje pytanie do pana prezesa. Jakie produkty ma na mysli, bo tego nie dodal. Bo jesli ma na mysli produkty typu gotowce np. garmazeryjne , to nic odkrywczego, bo one juz sa. A moze liofilizowane warzywa i owoce, to tez nic odkrywczego. Co maja Azjaci i Amerykanie czego my nie mamy?
  • J.CH. 03-12-2010, 12:09:
Bio-zywnosc wyroznia to, ze nie jest wysokoprzetworzona. Dla przykladu mozna uznac, ze chleb ekologiczny jest wysokoprzetworzony bo produkowany jest metoda tradycyjna wielofazowa na naturalnym zakwasie. Ale zachowane sa wszystkie elementy lancucha produkcji ekologicznej, zaczynajac od surowca, transportu, magazynowania, technologii produkcji. Wazne jest, aby byl zachowany ciag technologiczny, zgodny z przepisami dla produktu ekologicznego i zgodny z jego idea. Istnieje jednak niebezpieczenstwo deprawacji samej idei zywnosci ekologicznej , ktora do tej pory kojarzyla sie z okreslona marka produktu czy producenta. Najslabszym ogniwem dla oplacalnosci produkcji ekologicznej jest dotarcie z tymi produktami do klienta i promocja ich na rynku. Na rynku zaczely tworzyc sie korporacje handlowe w rodzaju Organic Farma Zdrowia, przejmujace rozdrobniony bio- handel i jednostki dystrybucyjne. Ten korporacjonizm moze zadusic bio-produkt, bo celem jest ekonomizacja handlu i chec wplywania na strukture produkcji i handlu. Korporacyjna dominacja na rynku bio-handlu bedzie wymuszac na producentach dyktat cenowy i chec do sprzedawania bio- produktow pod marka korporacji handlowej, choc wlasnie roznorodnosc marek produktowych i promocja producenta jest najbardziej wskazana, przy tej specjalizacji. Dyktat cenowy, niekorzystny dla bio-producenta moze stworzyc warunki do eliminowania z rynku malych producentow i niepowtarzalnych bio-produktow.
Rozpocznie sie proces przejmowania ich miejsca przez korporacyjne duze przetwornie. To one wlasnie beda tworzyc ten wysokoprzetworzony produkt. Nalezy zaznaczyc, ze technologia dla produktu wysokoprzetworzonego
wymaga dodatkowej porcji stabilizatorow, konserwantow. Tego wymagaja maszyny produkujace towar masowy. Istota produktu wysokoprzetworzonego jest to, ze traci on swoje wlasciwosci zywieniowe w procesie produkcji, co jest juz zaprzeczeniem produktu ekologicznego. Fascynowanie sie amerykanskimi, czy chinskimi wynalazkami, to wyraz ignorancji w temacie, bo kazdy Polak juz wie o niskiej jakosci tych produktow. Polski e-produkt ma szanse przetrwac dyktat komercjalizacji , jesli zachowa swoj indywidualny charakter. Taki wlasnie swojski, jak dotychczas.
Nam pozostana bazary i male sklepiki w poszukiwaniu swojskich e-produktow i nadzieja ze korporacje zajma sie wspieraniem rodzimych malych producentow w rozwoju e- produktow. Wtedy to wszystko bedzie mialo sens.
  • Andrzej 19-11-2010, 13:14:
...no i jeszcze taka kwestia, że ekologiczny styl życia i wysokoprzetworzone produkty (nawet z certyfikatem BIO) nie do końca ze sobą współgrają

Zobacz wszystkie komentarze (4)

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (12 382) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH