Prezes OFZ: Wysoko przetworzona żywność to przyszłość ekologicznego jedzenia

- Rynek żywności ekologicznej wysoko przetworzonej rośnie bardzo szybko, zwłaszcza w Azji i USA. To jedna z niewielu branż, która rosła na tych rynkach również w czasie kryzysu. Były to wzrosty już nie 20-30 proc. ale od kilku do kilkunastu procent - mówił Sławomir Chłoń, prezes spółki Organic Farma Zdrowia na III Forum Rynku Spożywczego podczas sesji dotyczącej żywności wysoko przetworzonej.
- Żywność naturalną czy ekologiczną można czy nawet trzeba przetwarzać - mówił w czasie III Forum Rynku Spożywczego Sławomir Chłoń.
Dla większości produktów z kategorii żywności ekologicznej termin przydatności jest znacznie krótszy niż w przypadku produktów tradycyjnych.
- Jednak rynek żywności ekologicznej wysoko przetworzonej rośnie bardzo szybko, zwłaszcza w Azji i USA. W krajach starej UE 3 proc. spożywanej żywności przypada na produkty ekologiczne, z czego większość dotyczy produktów wysoko przetworzonej. W Polsce na razie 0,2-0,3 proc. rynku spożywczego stanowi żywność ekologiczna. W przyszłości zapewne będzie się to zmieniało. Ekologiczna żywność wysoko przetworzona jest i będzie driverem w tym segmencie. Konsument ma coraz mniej czasu na produkty pierwotne, nieprzetworzone - mówi Sławomir Chłoń.
Jego zdaniem wydłużenie terminu trwałości produktów ekologicznych spowodowało, że oferta tego segmentu rynku poprawiła się a klienci chętniej po nią sięgają. - Gdyby nie produkty wysoko przetworzone to rynek żywności ekologicznej byłby mały i niezauważalny - mówi Sławomir Chłoń.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
KOMENTARZE: (4)
Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!
Zobacz wszystkie komentarze (4)