REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prezes Polbisco: Polscy konsumenci przepłacają co roku za cukier ok. 2 mld zł

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 05-02-2013, 13:47
Prezes Polbisco: Polscy konsumenci przepłacają co roku za cukier ok. 2 mld zł
Jeśli popatrzymy na rynek cukru z punktu widzenia konsumenta to jak wyjaśnić polskim konsumentom fakt, że co roku przepłacają za cukier ok. 2 mld złotych? - pyta Marek Przeździak, prezes zarządu Polbisco - Stowarzyszenia Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych.

- Instytut Jagieloński przedstawił swoje stanowisko w sprawie reformy rynku cukru. Jest to niestety jednostronny punkt widzenia przemysłu cukrowniczego. 17 stycznia br. w siedzibie Krajowej Spółki Cukrowej Instytut zorganizował debatę na temat rynku cukru. Polbisco jak i też kilka innych organizacji branżowych z sektora napojowego, czyli najwięksi przemysłowi użytkownicy cukru zgłosili swoją gotowość udziału w dyskusji. Jednak zostaliśmy poinformowani przez organizatorów tego spotkania, że nasza obecność nie jest mile widziana i w efekcie końcowym nie mogliśmy wziąć w nim udziału - mówi Marek Przeździak, prezes zarządu Polbisco - Stowarzyszenia Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych.

REKLAMA

I dodaje: - Mieliśmy nadzieję na rzeczową dyskusję w tak ważnym obszarze, jakim jest polityka surowcowa. Znamienne jest, że to Komisja Europejska sama zgłosiła propozycję uwolnienia kwot cukrowych w 2015 roku. To Komisja Europejska była autorem tej tzw. reformy rynku cukru i sama uznała, że reforma nie zdała egzaminu. Reforma ta kosztowała Unię Europejską 10 mld euro i miała w efekcie doprowadzić w ciągu tych 9 lat do modernizacji przemysłu cukrowego, ale też do obniżenia cen cukru - tłumaczy Marek Przeździak.

Według prezesa zarządu Polbisco, we wszystkich dyskusjach na temat reżimu cukrowego pomija się fakt, że ważnym elementem tej polityki miało być osiągniecie niższej ceny, na poziomie ceny rekomendowanej, która według KE winna być w tym roku 404 euro za tonę a jest faktycznie na poziomie ok. 800 euro, czyli niemal dwukrotnie wyższej.

- Przemysł przetwórczy zatrudnia znacznie więcej osób niż przemysł cukrowniczy a rentowność przemysłu przetwórczego jest niemal pięciokrotnie gorsza niż przemysłu cukrowniczego. Jeśli chcemy utrzymać wysoką produkcję i eksport to musimy zapewnić sobie dostęp do surowca po godziwej cenie. Ceny na giełdach światowych na cukier oscylują wokół 450 euro za tonę. To pokazuje, jaki poziom cen możemy się spodziewać po uwolnienie rynku cukru w Unii. Jeśli popatrzymy na rynek cukru z punktu widzenia konsumenta to jak wyjaśnić polskim konsumentom fakt, że co roku przepłacają za cukier ok. 2 mld złotych - wyjaśnia Marek Przeździak.

I dodaje: - Obecny system powoduje, że Polska jest skazana administracyjnie na deficyt cukru na poziomie 230 tys. ton rocznie. Jak w takiej sytuacji można mówić o bezpiecznym zaopatrzeniu rynku w ten surowiec?

- Traktujemy ostatnie wypowiedzi nie tylko Instytutu, ale też innych osób, jako tylko część kampanii PR przemysłu cukrowniczego a nie chęć rzetelnej dyskusji.
Może minister gospodarki weźmie na siebie ciężar zorganizowania poważnej debaty na temat przyszłości rynku cukru i jego skutków dla gospodarki, z uwzględnieniem interesu tak dla polskiego konsumenta jak i całego przemysłu przetwórczego?
My deklarujemy gotowość do udziału w takiej debacie! - podsumowuje Marek Przeździak.

CENY HURTOWE

KOMENTARZE: (6)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • konsument 07-02-2013, 15:22:
Jestem za otwarciem rynku cukru tak aby nie tylko KSC ale każdy kto zechce produkować cukier mógł to robić. Jestem przeciwko wąskiej grupie intersu, która kosztem społeczeństwa chce zgarniać krocie!
  • Znany wyjadacz parkietów 06-02-2013, 16:32:
Konsument, jasne, najlepiej zamknijmy te straszne cukrownie z KSC na czele to wtedy będzie najlepiej, wtedy cukier będzie za darmo... Wielu ludzi mówisz pozbawiono pracy? Niech zrealizują się Twe wizje to pracę straci kilkadziesiąt tysięcy.
  • konsument 06-02-2013, 10:56:
Cukrownie najpierw wycięły konkurencje w Polsce, pozbawiły pracy wielu ludzi a teraz drenują nasze kieszenie. Teraz otumaniają ludzi podając fałszywe informacje a jak widać wiele osób daje się na to nabrać.
Dla mnie żyjącego ze skromnej pensji cena cukru ma znaczenie i nie widzę powodu żeby napychać komuś kieszenie. Afery wokół Krajowej Spółki cukrowej pokazują, że biją się o dużą kasę naszym kosztem ale pewnie ciekawska i konsumentka słodyczy też na tym korzysta!

Zobacz wszystkie komentarze (6)

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 484) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH