Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Warwinu: Polscy plantatorzy będą zbierać coraz więcej jabłek

  • Autor: Paulina Mroziak, portalspozywczy.pl
  • Data: 26-08-2013, 12:12
Prezes Warwinu: Polscy plantatorzy będą zbierać coraz więcej jabłek
fot. KUPS

W ubiegłym sezonie padł rekord - zarówno zbiorów jabłek, jak i produkcji zagęszczonego soku jabłkowego. W tym roku również spodziewamy się rekordowo wysokich plonów. Śmiałe prognozy na najbliższe lata pokazują, że będziemy zbierać coraz więcej jabłek. Ich produkcja była w ostatnich latach bardzo opłacalna - w odróżnieniu od innych owoców. Duży wpływ na to miały relatywnie wysokie ceny tych owoców jak i wsparcie unijne, zarówno dla grup producenckich jak i indywidualnych rolników. Spodziewamy się zatem zarówno wzrostu nasadzeń, jak i wyższych plonów uzyskiwanych z hektara upraw - mówi serwisowi portalspozywczy.pl, Tomasz Iżewski, prezes Warwin SA.

Jak potwierdza prezes firmy Warwin, zagęszczony sok z polskich jabłek cieszy się dużą renomą w Europie. - Produkt ten od wielu lat znajduje rzeszę nabywców (ok. 90 proc. polskiej produkcji przeznaczane jest na eksport - głównie do Niemiec i krajów UE). Dzieje się tak, ponieważ zagęszczony sok z polskich jabłek charakteryzuje się wysoką jakością i doskonałym smakiem związanym z jego kwasowością wynoszącą ok. 3 proc., podczas gdy kwasowości soku z innych destynacji są dużo niższe: np. sok chiński to ok. 1 proc., turecki - 1-1,5 proc., a włoski - 2 proc. Kwasowość jest powiązana zarówno z odmianami jabłek jak i szerokością geograficzną upraw - dodaje.

Polska w tym zakresie znajduje się w idealnym położeniu geograficznym, w szczególności dotyczy to regionu warecko-grójeckiego największego europejskiego zagłębia jabłoniowego, charakteryzującego się dobrymi warunkami meteorologicznymi.

Jednak - jak zauważa Tomasz Iżewski - w Polsce od kilku lat obserwujemy zmianę struktury upraw jabłek. Plantatorzy inwestują i modernizują sady wprowadzając nowe odmiany, które są nieco słodsze od tych uprawianych kilkanaście lat temu. - Nie widzę jednak dużego zagrożenia zmniejszenia kwasowości polskiego zagęszczonego soku jabłkowego w ciągu najbliższych lat, ponieważ wciąż uprawia się sporą ilość jabłek tradycyjnych odmian tj. np. Idared, która jest naszą najbardziej popularną odmianą eksportową, kierowaną na rynek rosyjski - mówi.

- W naszej ocenie spory wpływ na rynek jabłka może mieć nowa kategoria produktowa jaką jest na polskim rynku cydr, który niedawno jako jedni z pierwszych wprowadziliśmy do naszej oferty pod marką Warka Cider. Ten nowy produkt jest nowością na polskim rynku, jednakże doświadczenia innych państw takich jak Wielka Brytania czy Irlandia, pokazują że ta kategoria potrafi osiągnąć nawet kilkunasto procentowe udziały na danym rynku alkoholu. Dodatkowe zapotrzebowanie na jabłka w związku z rozwojem tej grupy produktowej może przełożyć się na wyższe ceny tych owoców, podnosząc opłacalność produkcji dla sadowników, a to z kolei powinno się przełożyć na zwiększanie areału sadów - komentuje Iżewski.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 381) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH