Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes WZPOW Kwidzyn: Od dawna chcieliśmy wejść na rynek dżemów, żeby znacząco poprawić wykorzystanie surowca oraz wyniki

  • Autor: Magdalena Brzózka, portalspozywczy.pl
  • Data: 11-05-2010, 15:50
Prezes WZPOW Kwidzyn: Od dawna chcieliśmy wejść na rynek dżemów, żeby znacząco poprawić wykorzystanie surowca oraz wyniki

- Nasza największą inwestycją w tym roku jest przejęcie brandu Sorella. Stroną zakupową jest Grupa Kapitałowa Pamapol, ale cała produkcja odbywać się będzie u nas, w Kwidzynie. W tej chwili montujemy linie produkcyjne i liczymy, że z produkcją ruszymy pełną parą w czerwcu. Od dawna chcieliśmy wejść na rynek dżemów, bo znacząco poprawi to wykorzystanie surowca i rzecz jasna, wygeneruje dodatkowe przychody i zyski - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Piotr Żabik, prezes WZPOW Kwidzyn, która należy do Grupy Pamapol.

- Jak ocenia Pan pierwszy kwartał tego roku?

- Zwiększyliśmy znacząco przychody ze sprzedaży produktów i zamknęliśmy I kwartał niewielkim zyskiem, co w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku, kiedy mieliśmy blisko 4 mln straty, jest sukcesem. Ten kwartał potwierdził, że nasze założenia na ten rok, czyli około 150 mln zł przychodów są jak najbardziej realne. Wzrost obrotów o 20 proc. jest zgodny z założeniami strategii całej grupy na 2010 rok. Cieszy mnie także ciągle wzrastający udział marki w Kwidzyn w krajowym rynku. Liczę, że to się nie zmieni, oczywiście pod warunkiem, że wydarzenia makroekonomiczne nie ulegną pogorszeniu. Na razie jest dobrze.

- Jakie firma ma plany inwestycyjne firmy na najbliższe miesiące?

- Poza przejęciem brandu Sorella z innych inwestycji, których łączny koszt na ten rok szacuję na ok. 3 mln zł, najważniejszą będzie dokończenie rozbudowy mroźni, a także zakup kilku nowych linii technologicznych. 

- Zbliża się najbardziej gorący okres, czyli zbiory groszku, kukurydzy. Jak może wyglądać tegoroczny sezon i przyszłoroczne kontrakty ?

Uregulowaliśmy z rolnikami sporne kwestie z ubiegłego roku. Wbrew temu co mówili niektórzy plantatorzy, że nikt nie będzie z nami handlował, udało nam się zawrzeć obustronne porozumienia i obecnie umowy na ten i następny rok podpisało 99 % dotychczasowych kontrahentów. Kontraktów nie podpisali tylko ci nieliczni, z którymi my nie chcieliśmy współpracować, nie znaleźliśmy wspólnej platformy porozumienia cenowego. Pozyskaliśmy także wielu dostawców z nowych obszarów Polski, dzięki czemu mamy dostęp do większej ilości surowca. To wymaga oczywiście mobilizacji sił z naszej strony, aby sprawnie i szybko obsłużyć cały proces. Dlatego planujemy zatrudnić ok. 200 nowych pracowników na umowy sezonowe lub określony czas pracy - musimy trzymać pod kontrolą koszty. Rokowania co do zbiorów są na razie bardzo dobre.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 394) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH