REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Producenci warzyw mają dylemat - sprzedawać w kraju czy zagranicą

  • Autor: www.sadyogrody.pl
  • Data: 11-04-2015, 11:14
Producenci warzyw mają dylemat - sprzedawać w kraju czy zagranicą
Polscy producenci warzyw zastanawiają się sprzedawać w kraju czy zagranicą?

Czy polskie warzywa znajdą odbiorców na krajowym rynku? A może jednak producenci warzyw powinni mocniej skupić się na rozwoju eksportu...- informuje serwis www.sadyogrody.pl.

REKLAMA

Producentom warzyw od lat sen z powiek spędza pytanie czy lepiej skupić się na sprzedaży surowców w kraju czy zagranicą. Poznanie odpowiedzi na to pytanie umożliwiłoby dostosowanie produkcji do panującej sytuacji rynkowej, a tym samym uzyskanie gwarancji sprzedaży produktów. Oczywiście, ze względu na bardzo złożoną specyfikę rynku warzyw świeżych, jest to bardzo trudne zadanie. Warto jednak śledzić sytuację rynkową, aby poznać tendencje i trendy jakie panują wśród konsumentów -zarówno na krajowym rynku warzyw, jak również na rynkach eksportowych. Analiza ta jest istotnym elementem procesów decyzyjnych producentów odnoście obrania w przyszłości odpowiedniego kierunku produkcji, pozwalającego uzyskać satysfakcjonujące efekty finansowe.

Jak wskazują analizy rynkowe prowadzone przez Główny Urząd Statystyczny, spożycie warzyw świeżych, chłodzonych i mrożonych, corocznie sukcesywnie spada, co przyczynia się do obniżenia popytu na te produkty. Od 2000 roku statystyczny Polak corocznie spożywa o ok.1,2 proc. mniej warzyw niż w roku poprzednim, co jest równoważne ze spadkiem spożycia o ok. 0,7 kg warzyw na osobę. W 2014 roku średnio jeden mieszkanie naszego kraju spożywał miesięcznie średnio 4,84 kg warzyw czyli o ponad 3 proc. mniej niż w 2013 roku, kiedy to miesięczne spożycie warzyw przypadające na jedną osobę w gospodarstwie domowym wynosiło 4,96 kg.

Niestety prognozy ekspertów nie są obiecujące dla producentów. Przypuszcza się, iż spożycie warzyw świeżych, nieprzetworzonych w kolejnych latach będzie nadal spadało. Wśród gatunków, których spożycie spada najszybciej od kilku lat znajdują się buraki czerwone, kapusta, marchew i cebula, a ich spożycie w kg na 1 osobę, spada średnio z roku na rok o ok. 0,02 kg ( średnia z lat 2000-2014). W przypadku pozostałych gatunków sytuacja jest zbliżona, jednak spożycie to obniża się znacznie wolniej.

Więcej czytaj w serwisie www.sadyogrody.pl.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 533) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH