Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Producenci warzyw mają dylemat - sprzedawać w kraju czy zagranicą

  • Autor: www.sadyogrody.pl
  • Data: 11-04-2015, 11:14
Producenci warzyw mają dylemat - sprzedawać w kraju czy zagranicą
Polscy producenci warzyw zastanawiają się sprzedawać w kraju czy zagranicą?

Czy polskie warzywa znajdą odbiorców na krajowym rynku? A może jednak producenci warzyw powinni mocniej skupić się na rozwoju eksportu...- informuje serwis www.sadyogrody.pl.

Producentom warzyw od lat sen z powiek spędza pytanie czy lepiej skupić się na sprzedaży surowców w kraju czy zagranicą. Poznanie odpowiedzi na to pytanie umożliwiłoby dostosowanie produkcji do panującej sytuacji rynkowej, a tym samym uzyskanie gwarancji sprzedaży produktów. Oczywiście, ze względu na bardzo złożoną specyfikę rynku warzyw świeżych, jest to bardzo trudne zadanie. Warto jednak śledzić sytuację rynkową, aby poznać tendencje i trendy jakie panują wśród konsumentów -zarówno na krajowym rynku warzyw, jak również na rynkach eksportowych. Analiza ta jest istotnym elementem procesów decyzyjnych producentów odnoście obrania w przyszłości odpowiedniego kierunku produkcji, pozwalającego uzyskać satysfakcjonujące efekty finansowe.

Jak wskazują analizy rynkowe prowadzone przez Główny Urząd Statystyczny, spożycie warzyw świeżych, chłodzonych i mrożonych, corocznie sukcesywnie spada, co przyczynia się do obniżenia popytu na te produkty. Od 2000 roku statystyczny Polak corocznie spożywa o ok.1,2 proc. mniej warzyw niż w roku poprzednim, co jest równoważne ze spadkiem spożycia o ok. 0,7 kg warzyw na osobę. W 2014 roku średnio jeden mieszkanie naszego kraju spożywał miesięcznie średnio 4,84 kg warzyw czyli o ponad 3 proc. mniej niż w 2013 roku, kiedy to miesięczne spożycie warzyw przypadające na jedną osobę w gospodarstwie domowym wynosiło 4,96 kg.

Niestety prognozy ekspertów nie są obiecujące dla producentów. Przypuszcza się, iż spożycie warzyw świeżych, nieprzetworzonych w kolejnych latach będzie nadal spadało. Wśród gatunków, których spożycie spada najszybciej od kilku lat znajdują się buraki czerwone, kapusta, marchew i cebula, a ich spożycie w kg na 1 osobę, spada średnio z roku na rok o ok. 0,02 kg ( średnia z lat 2000-2014). W przypadku pozostałych gatunków sytuacja jest zbliżona, jednak spożycie to obniża się znacznie wolniej.

Więcej czytaj w serwisie www.sadyogrody.pl.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 087) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH