Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Produkcja owoców i warzyw powinna podlegać ciągłej kontroli

  • Autor: www.sadyogrody.pl/ www.portalspozywczy
  • Data: 18-10-2017, 13:00
Produkcja owoców i warzyw powinna podlegać ciągłej kontroli
Adam Jeznach, prezes zarządu UO-Technologia Sp. z o.o./ fot. PTWP

- Nowoczesne rolnictwo wymaga dużej wiedzy, zarówno technologicznej, jak i prawnej. W Polsce od lat wprowadzana była specjalizacja w uprawie roślin, a także w hodowli zwierząt. Dzięki temu osiągnęliśmy najwyższe standardy obowiązujące również w innych państwach. Fundusze unijne umożliwiły m.in. wysoce zmechanizowanie prac polowych i wyposażenie nowoczesnych przechowalni i magazynów – mówił Adam Jeznach, prezes zarządu UO-Technologia Sp. z o.o., podczas IV Kongresu Bezpieczeństwa Żywności.

Adam Jeznach zaznaczył, że Polska jest bardzo dużym producentem żywności - Osiągamy czołowe miejsca w świecie pod względem produkcji owoców i warzyw. Dysponujemy stosunkowo wykształconą kadrą (rolnicy z wyższym wykształceniem, praktyką zagraniczną) oraz dobrze rozwiniętą bazą przetwórczą, np. przemysł przerabia około 2,2 mln ton jabłek – dodał podczas debatyw ramach IV Kongresy Bezpieczeństwa Żywności.

Po wprowadzeniu embarga ponieśliśmy określone straty. - Otwarcie nowych rynków zbytu było czynnikiem wpływającym na wielkość i jakość produkcji. Decydujący wpływ mają warunki atmosferyczne oraz polityka międzynarodowa, ale również regionalne trendy i upodobania konsumentów. W bogatszych regionach Polski, w dużych miastach bardzo często konsumenci pytają i kupują owoce, warzywa i inne produkty rolne certyfikowane ekologiczne, mimo zdecydowanie wyższych cen – mówił prezes UO-Technologia.

Adam Jeznach dodał, że producenci i dystrybutorzy podlegają uregulowaniom prawnym na poziomie krajowym i zagranicznym, które dotyczą, m.in. ochrony roślin, integrowanej produkcji, czy bezpieczeństwa żywności i żywienia. – Bezpieczeństwo żywności to ogół warunków jakie muszą spełnić producenci żywności na wszystkich etapach produkcji, przechowywania i przetwórstwa itd., w celu zapewnienia odpowiedniej jakości produktu. Musimy dbać o poziom substancji zanieczyszczających, jak również pozostałości pestycydów, cechy organoleptyczne i dodatki aromaty. Każda żywność wprowadzona na rynek, do sieci handlowych powinna być produkowana w systemach jakości i podlegać stałej kontroli – zaznaczył.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 520) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH