Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Produkcja owoców spadła o 5 proc. a warzyw wzrosła o 7 proc. w 2009 r.

  • Autor: portalspozywczy.pl/ MRiRW
  • Data: 12-01-2010, 11:42
Produkcja owoców spadła o 5 proc. a warzyw wzrosła o 7 proc. w 2009 r.

Według GUS produkcja owoców w Polsce w 2009 roku wyniosła 3,65 mln ton i była o ok. 5 proc. niższa niż w 2008 roku. Zbiory warzyw oszacowano w 2009 roku na poziomie 5,6 mln ton (w tym warzyw gruntowych 4,7 mln ton), co oznacza wzrost produkcji o ok. 7 proc. w stosunku do 2008 roku.

W sezonie 2009/2010 produkcja przetworów owocowych w Polsce obniży się, wobec rekordowo wysokiej w sezonie poprzednim, o niemal 15 proc. i wyniesie ok. 830 tys. ton. Produkcja przetworów warzywnych nie będzie odbiegała od poziomu z 2008/2009 r. W roku 2009 mieliśmy do czynienia ze zróżnicowaną sytuacją na rynkach produktów ogrodniczych kierowanych do przetwórstwa. Przedsiębiorstwa przetwarzające owoce oferowały bardzo niskie ceny za wiśnie oraz jabłka. Podobna sytuacja miała miejsce również w przypadku truskawek oraz aronii.

Z problemem niedostosowania skali produkcji do popytu zgłaszanego przez przemysł przetwórczy mieliśmy do czynienia w szczególności w przypadku rynku wiśni. Potencjał produkcji, a w konsekwencji podaż wiśni na rynku krajowym systematycznie rósł począwszy od końca lat 80-tych. W latach 2006 - 2009 średnie zbiory wiśni wyniosły 195,2 tys. ton, nie licząc roku 2007, kiedy to plony spadły blisko o połowę z powodu silnych wiosennych przymrozków. Tak wysoki poziom produkcji przekracza poziom popytu reprezentowanego przez zlokalizowane w Polsce zakłady przetwórcze i w rezultacie przekłada się na bardzo niskie ceny oferowane przez przetwórstwo. Sytuacja na rynku wiśni świeżych jest w dużej mierze zależna od sytuacji na rynku przetworów z tych owoców.

Rok 2009 był kolejnym rekordowym rokiem zbiorów aronii w Polsce. Wg. GUS produkcja aronii w kraju wyniosła w 2009 r. 45,2 tys. ton. Zgodnie z notowaniami Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki żywnościowej cena tych owoców kształtowała się na poziomie 0,50 zł/kg i była o 29% niższa niż w sezonie 2008/2009. Potencjał produkcji aronii w Polsce od kilku lat stale rośnie. Aktualny, wysoki poziom produkcji oraz coraz niższe ceny uzyskiwane przez producentów wydają się świadczyć, że skala produkcji osiągnęła poziom pokrywający zapotrzebowanie zgłaszane przez przedsiębiorstwa przetwórcze.

Według wynikowych szacunków GUS zbiory jabłek w 2009 r. wyniosły 2 626 tys. ton i były niższe niż w rekordowym roku 2008 zaledwie o 7,2%, czyli nadal zdecydowanie wyższe od średniej z lat 2001-2005. Cena jabłek przemysłowych wg IERiGŻ kształtowała się na poziomie 0,17 zł/kg i była o 15% wyższa niż w roku 2008, natomiast cena jabłek deserowych szacowana na 1 zł/kg była o 10% wyższa od notowanej w roku 2008.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 780) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH