REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Produkty tradycyjne, regionalne i ekologiczne zyskują na popularności

  • Autor: www.portalspozywczy.pl/ pr
  • Data: 07-11-2016, 10:08
Produkty tradycyjne, regionalne i ekologiczne zyskują na popularności
fot. shutterstock

Produkty tradycyjne, regionalne i ekologiczne z roku na rok zyskują na popularności, zwłaszcza wśród amatorów dobrego jedzenia. Powstaje coraz więcej miejsc, w których można taką żywność kupić lub się nią delektować - informuje na swojej stronie internetowej Friends of glass.

REKLAMA

Rynek produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych to sektor dla wymagającego konsumenta. Lokalni producenci mają już swoje stałe punkty sprzedaży i sprawdzonych klientów. Nie tylko na specjalnie organizowanych targach, ale też w ramach kooperatyw spożywczych czy w wybranych lokalach gastronomicznych.

Trend jedzenia tradycyjnego, regionalnego i ekologicznego wciąż się rozwija, choć nadal brakuje wystarczającej świadomości i wiedzy konsumenckiej. Co prawda Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego czy Społeczny Instytut Ekologiczny włączają się w wiele inicjatyw, ale okazuje się, że te działania są wciąż niewystarczające.

- Nie ulega też wątpliwości, że powrót do produktów tradycyjnych wymusza zmiany w rolnictwie. Stają się one szansą dla gospodarzy, którzy z konieczności lub wyboru odrzucają produkcję na wielką skalę. Okazuje się, że tradycyjne i lokalne jest i powinno być  „małe”, bo „małe” w tym przypadku oznacza przede wszystkim smaczne - czytamy na stronie organizacji Friends of glass.

Rosnące zainteresowanie produktami tradycyjnymi, regionalnymi i ekologicznymi poprawia samopoczucie nie tylko ich wytwórcom i konsumentom, ale też napędza koniunkturę w innych sektorach. Jednym z nich jest przemysł opakowań szklanych. - Szkło jest preferowanym i wręcz naturalnym wyborem przez tego typu producentów. Jest nie tylko spójne wizerunkowo z ich produktem, estetyczne i urokliwe, ale też zdrowe, ponieważ nie wchodzi w interakcję z zawartością. Wykorzystuje się je nie tylko, jako ekologiczne opakowanie, ale również, jako element dekoracyjny. To wszystko zainspirowało nas do stworzenia Mapy Smaków Europy – projektu, w którym każdy chętny może określić swój smak, jak i smak swojego kraju – wyjaśnia Barbara Maciałczyk z Ardagh Group i organizacji Friends of Glass.

 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (32 798) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 215)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH