Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prof. Makosz: Red Jonaprince to mało przyszłościowa odmiana jabłek

  • Autor: www.portalspozywczy.pl/ TRSK
  • Data: 28-12-2017, 14:36
Prof. Makosz: Red Jonaprince to mało przyszłościowa odmiana jabłek
prof.Eberhard Makosz/ fot.PTWP

W Polsce rośnie zainteresowanie odmianą Red Jonaprince. Powiększa się powierzchnia sadów tej odmiany. Dlatego prof. Eberhard Makosz zwrócił się do ekspertów w 13 europejskich krajów oraz do naszych i producentów jabłek z pytaniami o zalety i wady tej odmiany, poziom produkcji i jej przyszłość.

Odmiana Red Jonaprince jest mutantem odmiany Jonagold, odkryta przez holenderskiego sadownika w 1994 roku. Ze względu na cieplejszy klimat, co ujemnie wpływa na poziom wybarwienia owoców, tej odmiany nie ma w sadach w południowej i wschodnio-południowej Europie oraz w Turcji. Także na Litwie i Białorusi. Niewiele w rejonie Krasnodaru, Ukrainie i w Czechach.

Prof. Eberhard Makosz wymienia najważniejsze zalety i wady tej odmiany.

Zalety:

- wczesne wejście drzew w ekonomiczne owocowanie,
- wysoka plenność, najwyższa z spośród uprawianych odmian w kraju,
- wysokie ceny skupu, zbliżone do cen odmiany Golden Delicious,
- łatwiejsza produkcja od wartościowych odmian Gala i Golden Delicious,
- wysoka opłacalność produkcji jabłek,
- piękne czerwone owoce, dobrze się przechowujące przy korzystnych warunkach pogodowych i zebranych w odpowiednim terminie.

- Te zalety miały decydujący wpływ na duże zainteresowanie ze strony producentów jabłek, zagranicą i w Polsce – zaznacza profesor.

Wady:

- mierny smak owoców. Główny powód spadku spożycia i cen skupu, w krajach gdzie smak jabłek jest ważną cechą jakościową,
- krótki okres optymalnego zbioru jabłek. Owoce za wcześnie zebrane mają gorszy smak, za późno, źle się przechowują,
- kwiaty wrażliwe na przymrozki, drzewa na bardzo niskie temperatury, a owoce na wysokie temperatury (gorsze wybarwienie),
- odmiana podatna na rewersję (gałęzie ze słabo wybarwionymi owocami),
- na starszych drzewach gorzej wybarwiają się owoce.

Te wady skłaniają do zastanowienia się nad znaczącym rozwojem uprawy tej odmiany w naszym kraju?

W krajach zachodniej Europy, ze względu na gorszy smak od wielu innych odmian, ta odmiana nie ma większego znaczenia na lokalnym rynku. W Niemczech, Holandii i Belgii poziom produkcji owoców dostosowany jest do wielkości eksportu.

W naszym kraju duże zainteresowanie tą odmianą jest uzasadnione z następujących powodów. Stosunkowo duży popyt w kraju ze względu na piękny kolor bez zwracania uwagi na smak. Wysoka plenność i opłacalność, łatwa produkcja jabłek. Kolejny argument to jeszcze duże możliwości eksportu naszych jabłek do krajów wschodniej Europy, gdzie ceniony jest piękny kolor jabłek, bez względu na ich smak. Mamy większe szanse na duży eksport niż kraje zachodniej Europy.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • sddx 02-01-2018, 17:48:
Mamy się za zachodnią EU, a mentalność i gust ciągle postsowiecki ;-((((

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (16 136) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH