Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

prof. Makosz: Sezon jabłkowy 2014/15 był pełen niespodzianek

  • Autor: www.sadyogrody.pl
  • Data: 03-06-2015, 11:36
prof. Makosz: Sezon jabłkowy 2014/15 był pełen niespodzianek
fot. shutterstock.com

Mijający sezon jabłkowy przyniósł wiele niespodzianek. - Były to niespodzianki, których nikt nie mógł przewidzieć. Pierwszą z całą pewnością było embargo rosyjskie, zaś drugą rekordowy zbiór jabłek. Według mnie czekają nas w przyszłym sezonie kolejne rekordowe zbiory - mówił prof. Eberhard Makosz, prezes Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych podczas Międzynarodowego Sympozjum Krajowej Unii Producentów Soków (KUPS).

Dużym problemem w sezonie 2014/15 były zbyt i niskie ceny. – Przerażenie ze strony producentów było uzasadnione. Kto mógł wiedzieć co będzie dalej? Praktycznie do końca listopada ceny jabłek były bardzo niskie. Jednak z przyjściem wiosny przyszły nowe niespodzianki: wzrost eksportu soku zagęszczonego do Stanów Zjednoczonych, a w związku z tym wzrost cen skupu, oraz - co najważniejsze - wzrost eksportu jabłek deserowych – dodał.

Jak twierdzi profesor, duże znaczenie miała bezpłatna dystrybucja jabłek. – Dzięki takim działaniom część jabłek została wycofana z rynku, spożycie wzrosło. Szacunki są różne, jednak trzeba przyznać że około 200 tys. ton zostało w różny sposób zagospodarowane – przyznał prof. Makosz.

- Uważam, że możemy zagospodarować najwyżej 1 800 tys. ton jabłek deserowych. Cała reszta zostaje dla przetwórstwa. Przetwórstwo będzie miało nadal bardzo dużo surowca, prawdopodobnie więcej niż dotychczas, jeśli chodzi o jabłka – mówił profesor.

Istnieje jednak pewna zależność jeśli chodzi o eksport jabłek. Jeśli chcemy zagospodarować po opłacalnych cenach polskie jabłka, należy wprowadzić znaczące zmiany w produkcji. – W sytuacji eksportu 1 800 tys. ton jabłek, należy znacząco poprawić jakość owoców. Produkować nie 40 proc. jabłek wysokiej jakości, ale 60-70 proc. takiego towaru. Przy próbach wejścia na rynki pozaeuropejskie należy zmienić relację jabłek jednokolorowych do dwukolorowych. Tych pierwszych powinno być co najmniej 60-70 proc. – skomentował.

Jak twierdzi profesor, należy jak najszybciej skończyć z polsko-polską konkurencją. – Jednym z czynników, które obniżają ceny jabłek jest właśnie ta konkurencja – apelował prof. Makosz.

Jakie mamy szanse? – Wielu sadowników wyciągnęło już wnioski z lekcji, jaką nam dała Rosja. Są to osoby, które poprawiają jakość, zwiększają nasadzenia jednokolorowych odmian, tworzą konsorcja. Najważniejsze jest jednak to, że mamy znaczną część producentów, którzy potrafią produkować jabłka najwyższej jakości. Wielu z nich nie musiało wprowadzać zmian z powodu niewymagającego rynku rosyjskiego, jednak zrobili to. Jestem wielkim optymistą i wierzę, że pomimo trudności produkcja sadownicza nie załamie się w Polsce – skomentował ekspert TRSK. 

Czytaj więcej na www.sadyogrody.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 133) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH