Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Przetwórcy porzeczek mają problemy ze sprzedażą swoich produktów

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 13-12-2011, 11:43
Przetwórcy porzeczek mają problemy ze sprzedażą swoich produktów
W 2011 średnia cena skupu porzeczek czarnych do przetwórstwa wynosiła ponad 4,00 zł/kg

Produkcja porzeczek czarnych w 2011 roku została oszacowana przez GUS na poziomie 115 tys. t, tj. znacznie niższym w porównaniu do 2010 roku, kiedy wynosiła 146 tys. t. W wyniku tego, zainteresowanie ze strony zakładów przetwórczych surowcem w tym roku było wysokie, co widać było po znacznym wzroście cen porzeczek w skupie. Producenci przetworów z porzeczek czarnych narzekają jednak, że zbiory te były niedoszacowane, co poskutkowało większą niż planowano produkcją przetworów z tych owoców. Z informacji od przetwórców wynika, że obecnie mają oni problemy ze sprzedażą wyprodukowanych przez siebie przetworów - podali analitycy BGŻ.

Wysoka cena porzeczek czarnych w bieżącym sezonie spowodowała również, że wielu rolników w niektórych regionach kraju zdecydowało się na zwiększenie powierzchni lub założenie plantacji, licząc na opłacalną produkcję tych owoców w kolejnych latach. Popyt na sadzonki poprzeczek czarnych był w tym roku bardzo wysoki.

Nie wiadomo czy, i w jakim stopniu, wpłynie to na zwiększenie powierzchni uprawy porzeczek czarnych, bowiem wielu plantatorów w tym roku ze względu na warunki pogodowe uzyskało niewielkie ilości owoców lub nie osiągnęło żadnej produkcji. Stawia to pod znakiem zapytania kontynuowanie takiej działalności.

W miejscach takich, gdzie straty w produkcji były duże, wzrost powierzchni, a także tempo przyrostu nowych producentów również prawdopodobnie będzie niewielkie. Inaczej to wygląda w regionach, gdzie produkcja była dobra. Gdyby okazało się, że nasadzenia w skali kraju zwiększyły się znacznie, wtedy można spodziewać się, że za 3-4 lata, w przypadku dobrych zbiorów, wystąpić może nadprodukcja porzeczek. Dla ich producentów oznaczałoby to niskie ceny skupu i w efekcie niską opłacalność produkcji.

Należy przypomnieć, że obecnie w przypadku dobrych warunków pogodowych i korzystnych zbiorów producenci mają do czynienia z niskim poziomem cen. Należą one również do jednych z najbardziej zmiennych w ostatnich latach. W 2006 roku średnia cena skupu porzeczek czarnych do przetwórstwa według danych IERiGŻ-PIB wynosiła 0,63zł/kg, w bieżącym roku ukształtowała się na poziomie ponad 4,00 zł/kg.

Podobał się artykuł? Podziel się!

CENY HURTOWE

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 346) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH