REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Przetwórnie rozpoczęły skup porzeczek i agrestu

  • Autor: PAP
  • Data: 27-06-2012, 17:19

W tym roku cena czerwonych i czarnych porzeczek jest niższa niż w 2011 r., teraz firmy płacą za nie około 2 zł za kilogram - poinformowała Bożena Nosecka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Do skupu trafił też pierwszy agrest.

REKLAMA

W ubiegłym roku płacono rolnikom za czarne porzeczki do mrożenia średnio 4,1 zł za kg, co po dodaniu kosztów przetwórstwa, sprawiło, że były one zbyt drogie dla zagranicznych odbiorców i część zakładów ma teraz zapasy - wyjaśniła Nosecka.

Teraz przetwórnie oferują producentom ok. 2 zł za kg czarnych porzeczek, czyli dwa razy mniej niż w ubiegłym roku i nic nie wskazuje na to, by ceny miały wzrosnąć - zaznaczyła. Dodała, że zapotrzebowanie na te owoce utrzymuje się na stałym poziomie. Wskazała, że w Serbii, która jest naszym konkurentem w tym segmencie rynku, w tym roku jest urodzaj na porzeczki, więc są tam tanie.

Polska eksportuje ok. 20 tys. ton tych owoców i praktycznie dyktuje ceny czarnych porzeczek, gdyż nasz kraj pokrywa 70-80 proc. unijnego zapotrzebowania na nie.

Zbiory czarnych porzeczek w 2011 r. wyniosły 115 tys. ton. Eksperci szacują, że w tym roku zostanie zebranych 90-100 tys. ton. Niemal wszystkie porzeczki trafiają do przetwórstwa, sprzedaż rynkowa jest minimalna, gdyż ich spożycie jest na niskim poziomie, czyli kilku gram rocznie na osobę - podkreśliła Nosecka.

Rozpoczęły się też dostawy czerwonych porzeczek dla przemysłu. Z owoców tych robi się dżemy, soki, a także mrożonki. W ubiegłym roku zamrożono 12 tys. ton tych owoców - poinformowała ekspertka. Firmy płacą na razie za porzeczkę czerwoną 1,5-1,8 zł za kg, ale prawdopodobnie cena skupu wzrośnie - zaznaczyła Nosecka. W 2011 r. za ten owoc średnio w całym sezonie płacono 1,65 zł za kg.

Produkcja czerwonych porzeczek w ubiegłym roku wyniosła 45 tys. ton, a ceny skupu wzrosły o połowę w stosunku do 2010 r.

Rozpoczęto także skupowanie agrestu. Producent może za nie dostać 3,5-4,0 zł za kg, w ubiegłym roku o tej samej porze płacono ok. 3,6 zł/kg. W 2011 r. cena skupu agrestu była na poziomie 3,30 zł za kg, czyli była o ponad 57 proc. wyższa niż rok wcześniej. Zbiory agrestu w 2011 r. wyniosły 16 tys. ton.

Na Lubelszczyźnie od kilku dni skupowane są już maliny. Zakłady oferują tam plantatorom 2-2,5 zł za kg malin, co w ocenie sadowników nie pokrywa nawet kosztów produkcji. Zdaniem Noseckiej ich cena nie wzrośnie ze względu na to, że niektóre przetwórnie mają jeszcze ubiegłoroczne zapasy.

Natomiast praktycznie skończył się skup truskawek. W tym roku przetwórnie za truskawki płaciły wyjątkowo dużo. Ceny tych owoców - bez szypułek i przeznaczonych do mrożenia - przekraczały 5 zł za kg, a to w ocenie Noseckiej oznacza, że w przyszłym roku będą one znacznie niższe.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 614) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH