Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Przetwory Krokus i Bartnik Sądecki w przewodniku smakoszy Guide des Gourmands

  • Autor: PAP Life
  • Data: 21-09-2016, 12:10

W najnowszym wydaniu Guide des Gourmands (przewodnika smakoszy), polecającego najlepszych – wg wydawców, ale nie tylko – dostawców produktów spożywczych, znalazły się dwie "perełki" z Polski.

Guide des Gourmands uważany jest za jeden z najbardziej wiarygodnych, gdyż jego redaktorka Elisabeth de Meurville, znana we Francji dziennikarka gastronomiczna, szanowana jest za obiektywizm i niepodatność na wpływy marketingu.

Pani de Meurville powiedziała PAP Life, że jej dewizą jest zawołanie – "najważniejsze to spróbować". "Na przekór temu, co wpajali w nas rodzice, przy stole trzeba być wybrednym" – dodała.

Jej ekipa przez cały rok jeździ po Francji, by odkryć i promować rzemieślników kontynuujących i rozwijających tradycję produktów regionalnych.

W przewodniku figurują dwa polskie adresy. Wytwórnia przetworów z jarzyn i owoców Krokus ("ich borówki i wiśnie to niebo w gębie" – powiedziała pani de Meurville) oraz Sądecki Bartnik, którego miód słonecznikowy jest szczególnie polecany.

"Najlepsi spośród najlepszych" wyróżniani są "złotymi kogutami". Jest wśród nich cukiernik wyrabiający ciasteczka i biszkopty bez żadnych sztucznych barwników i konserwantów, masarz przygotowujący suszoną szynkę z wieprzowiny pirenejskiej, producent foie gras, czyli wątroby z forsownie tuczonych gęsi i kaczek. Wszystko rozpływające się w ustach i pozostawiające niezapomniane wspomnienie pełni prawdziwego smaku. Odznaczenie przyznano również małżeństwu z Normandii za ich zadziwiające aromatem i finezją soki, syropy, wina i nalewki z dzikiego bzu.

Przedmowy do przewodnika piszą znani kucharze. W tym roku był to Stéphane Jégo, szef i właściciel baskijskiej restauracji w Paryżu. Przed nim pisywali giganci odznaczeni trzema gwiazdkami Michelina, tacy jak Ferran Adria, ogłoszony najlepszym kucharzem świata, czy Guy Savoy albo Alain Ducasse, który w swych trzech restauracjach, gwiazdek tych ma 9.

Wielu szefów przyznaje, że dostawców wyszukuje w Guide des Gourmands, a Alain Ducasse poleca ten przewodnik we Francuskim Kolegium Kulinarnym.

Przewodnik smakoszy wychodzi co roku od blisko 30 lat, ostatnio dostępny jest również w internecie. Poleca 2000 adresów we Francji i w innych krajach Europy.

Podobał się artykuł? Podziel się!

CENY HURTOWE

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Piotr 23-09-2016, 20:11:
Ten przewodnik to takie gwiazdki od Micheline

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 889) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH