Przetwory Krokus i Bartnik Sądecki w przewodniku smakoszy Guide des Gourmands
W najnowszym wydaniu Guide des Gourmands (przewodnika smakoszy), polecającego najlepszych – wg wydawców, ale nie tylko – dostawców produktów spożywczych, znalazły się dwie "perełki" z Polski.
Guide des Gourmands uważany jest za jeden z najbardziej wiarygodnych, gdyż jego redaktorka Elisabeth de Meurville, znana we Francji dziennikarka gastronomiczna, szanowana jest za obiektywizm i niepodatność na wpływy marketingu.
Pani de Meurville powiedziała PAP Life, że jej dewizą jest zawołanie – "najważniejsze to spróbować". "Na przekór temu, co wpajali w nas rodzice, przy stole trzeba być wybrednym" – dodała.
Jej ekipa przez cały rok jeździ po Francji, by odkryć i promować rzemieślników kontynuujących i rozwijających tradycję produktów regionalnych.
W przewodniku figurują dwa polskie adresy. Wytwórnia przetworów z jarzyn i owoców Krokus ("ich borówki i wiśnie to niebo w gębie" – powiedziała pani de Meurville) oraz Sądecki Bartnik, którego miód słonecznikowy jest szczególnie polecany.
"Najlepsi spośród najlepszych" wyróżniani są "złotymi kogutami". Jest wśród nich cukiernik wyrabiający ciasteczka i biszkopty bez żadnych sztucznych barwników i konserwantów, masarz przygotowujący suszoną szynkę z wieprzowiny pirenejskiej, producent foie gras, czyli wątroby z forsownie tuczonych gęsi i kaczek. Wszystko rozpływające się w ustach i pozostawiające niezapomniane wspomnienie pełni prawdziwego smaku. Odznaczenie przyznano również małżeństwu z Normandii za ich zadziwiające aromatem i finezją soki, syropy, wina i nalewki z dzikiego bzu.
Przedmowy do przewodnika piszą znani kucharze. W tym roku był to Stéphane Jégo, szef i właściciel baskijskiej restauracji w Paryżu. Przed nim pisywali giganci odznaczeni trzema gwiazdkami Michelina, tacy jak Ferran Adria, ogłoszony najlepszym kucharzem świata, czy Guy Savoy albo Alain Ducasse, który w swych trzech restauracjach, gwiazdek tych ma 9.
Wielu szefów przyznaje, że dostawców wyszukuje w Guide des Gourmands, a Alain Ducasse poleca ten przewodnik we Francuskim Kolegium Kulinarnym.
Przewodnik smakoszy wychodzi co roku od blisko 30 lat, ostatnio dostępny jest również w internecie. Poleca 2000 adresów we Francji i w innych krajach Europy.

