Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

PSL: Polscy producenci warzyw stracili dotychczas około 50 mln zł

  • Autor: PAP
  • Data: 08-06-2011, 19:51

Straty są związane z wybuchem epidemii wywołanej przez nieznaną dotąd mutację bakterii coli. Producenci oczekują rekompensat.

Ze wstępnych ustaleń Komisji Europejskiej, przedstawionych we wtorek ministrom rolnictwa UE, wynika, że produkty roślinne prawdopodobnie nie są źródłem epidemii zakażeń pałeczką okrężnicy EHEC.

Poseł PSL Piotr Walkowski mówił na środowej konferencji prasowej w Sejmie, że niesłuszne wskazanie na ogórka jako winowajcę rozprzestrzeniania się epidemii spowodowanej bakteriami E.coli zaszkodziło wytwórcom wszystkich warzyw w całej Europie.

"Pomówienie ogórka, które rozprzestrzeniło się na pozostałe warzywa spowodowało, że możemy powiedzieć, że na dzień dzisiejszy straty dochodzą do 50 mln złotych" - zaznaczył polityk.

Wskazywał, że na zdobytych z wielkim wysiłkiem rynkach wschodnich, gdzie nasz kraj jest bardzo poważnym eksporterem, dochodzi do bardzo poważnego zahamowania zbytu. Zaznaczył, że embargo, które zostało nałożone przez Rosję na producentów z UE dotyczy nie tylko ogórków, ale też innych warzyw.

"Spowodowało to, że jedna z najbardziej dynamicznie rozwijających się gałęzi naszego rolnictwa, jakiem jest ogrodnictwo pod osłonami, z dnia na dzień znalazło się w sytuacji ekstremalnej" - mówił poseł PSL.

Podkreślił, że od ubiegłego tygodnia ogórki praktycznie nie są sprzedawane, a przy pełnych chłodniach nie ma już możliwości ich przechowywania. "Nie ma odbiorców, popyt na warzywa spadł, na ogórka popyt spadł o 80 proc., 20 proc. schodzi z rynku" - alarmował.

"Mimo że staramy się docierać do konsumentów z informacją, że nie ma groźby w spożywaniu naszych artykułów, że mamy zabezpieczenie epidemiologiczne, zabezpieczenie żywności, oraz dostatecznie mocne służby w naszym kraju, to jednak to nie trafia" - ubolewał.

Dyrektor Międzynarodowych Targów Ogrodników Stanisław Zabarski poinformował, że w Polsce warzywa pod osłonami (tam są największe straty) uprawniane są na powierzchni około 5,5 tys. hektarów. W ten sposób produkowane jest około 800 tys. ton warzyw.

"Ogrodnicy odnotowali ogromne straty. Szacunkowo na jeden hektar uprawy pomidorów szklarniowych potrzeba nakładów rzędu 1 mln zł. Przy plonie około 45 kg z metra kwadratowego średnia cena za pomidory musiałaby wynosić 2,5 zł, a ogrodnicy sprzedają je poniżej złotówki za kg, natomiast ogórki nie znajdują nabywców nawet po 20 groszy" - podkreślał Zabarski.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 138) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH