REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Rabobank: Produkcja cukru w UE w tym sezonie może być najmniejsza od 40 lat

  • Autor: FAPA/FAMMU na podstawie Reuters
  • Data: 20-01-2016, 15:30
Rabobank: Produkcja cukru w UE w tym sezonie może być najmniejsza od 40 lat
Mniejsza produkcja cukru w UE; fot. shutterstock.com

Rabobank ocenia, że produkcja cukru w UE w sezonie 2015/16 (październik/wrzesień) może być najmniejsza od 40 lat. Powodami są ograniczenie areału buraków cukrowych o w sumie 200 tys. hektarów i wynikający z niekorzystnych warunków pogodowych spadek plonowania o 8 proc. w relacji rocznej - informuje FAPA/FAMMU na podstawie Reuters.

REKLAMA

Redukcja powierzchni upraw to konsekwencja nadprodukcji w poprzednich sezonach i wysokiego przeniesienia cukru, które zmusiły producentów do ograniczenia kontraktacji.

Rabobank oszacował produkcję cukru w UE na 15,3 mln ton wobec 19,3 mln tok wcześniej. 

W Wielkiej Brytanii kontraktacje zmniejszono o 25 proc., co ma skutkować produkcją cukru nieco poniżej miliona ton. Zbiory buraków cukrowych w Niemczech mają być niższe o 7,1 mln ton, spadając do 20,4 mln ton, co przełożony się na mniejszą o 1,2 mln ton produkcję cukru, która wyniesie 3,2 mln ton. Zbiory we Francji obniżą się o 14 proc. do 32,6 mln ton, a w Polsce mają spaść z 13,5 mln to do 8,9 mln ton.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH