REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Radca ministra rolnictwa: Skutki gospodarcze likwidacji kwot cukrowych mogą być negatywne

  • Autor: www.portalspozywczy.pl, PB
  • Data: 17-09-2012, 11:36
Radca ministra rolnictwa: Skutki gospodarcze likwidacji kwot cukrowych mogą być negatywne
KE proponuje, by kwoty w sektorze cukru były stosowane do końca roku gospodarczego 2014/15

Różnice w potencjale produkcyjnym europejskich cukrowni w dużym stopniu wynikają z tego, że długo korzystały one wysokiego wsparcia w tym sektorze. Różnice te pogłębiły jeszcze zachęty instytucjonalne do likwidacji produkcji cukru w ramach reformy w 2006 r. Z tego względu skutki gospodarcze likwidacji kwot cukrowych mogą być negatywne - mówi Dariusz Mamiński, radca ministra i przedstawiciel biura prasowego ministerstwa rolnictwa.

REKLAMA

Komisja Europejska rok temu przedstawiła pakiet legislacyjnych zmian dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2014 - 2020. Znalazła się tam również propozycja dotycząca rynku cukru, która zakłada między innymi likwidację kwot produkcyjnych - zgodnie z obowiązującymi przepisami kwoty w sektorze cukru będą stosowane do końca roku gospodarczego 2014/15.

- Do tych propozycji opracowane zostało w ministerstwie rolnictwa stanowisko Rządu, w którym Polska negatywnie ocenia podtrzymanie decyzji o likwidacji kwot produkcyjnych w sektorze cukru oraz minimalnej ceny buraków cukrowych. Kwoty produkcyjne należy utrzymać co najmniej do 2020 r., gdyż mechanizm ten skutecznie zabezpiecza rynek UE przed koncentracją produkcji w kilku krajach, które dysponują dobrymi warunkami do uprawy buraków oraz wysoko rozwiniętym przetwórstwem tego surowca - mówi Dariusz Mamiński.

- Co istotne, różnice w potencjale produkcyjnym w znacznej mierze wynikają z długości okresu korzystania z wysokiego wsparcia w tym sektorze przez część państw członkowskich UE. Różnice te pogłębiły zachęty instytucjonalne do likwidacji produkcji cukru w ramach reformy w 2006 r. Z tego względu skutki gospodarcze likwidacji kwot cukrowych mogą być negatywne - dodaje.

Poprzedni minister rolnictwa Marek Sawicki zaproponował zwiększenie kwoty produkcyjnej cukru każdego kraju członkowskiego jednorazowo o 15 proc. lub o 5 proc. rocznie przez najbliższe trzy lata. Jak mówi Dariusz Mamiński, zwiększeniu poziomu kwot powinno towarzyszyć uproszczenie zasad ich stosowania oraz uproszczenie zasad w odniesieniu do cukru pozakwotowego.

Polska opowiada się także za zniesieniem limitu eksportowego cukru w ramach Światowej Organizacji Handlu (WTO).

- Utrzymanie kwot i ich zwiększenie pozwoli na wykorzystanie potencjału produkcyjnego plantatorów buraka cukrowego oraz przemysłu cukrowniczego, którego możliwości produkcyjne wynoszą około 2 mln ton cukru - mówi radca ministra rolnictwa.

Przeczytaj także:

Polbisco popiera deregulację rynku cukru od 2015 roku

KE chce znieść kwotowanie produkcji cukru. Producenci i plantatorzy mówią "nie"

CENY HURTOWE

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Taxi-gsm 19-09-2012, 15:10:
O gdyby świat był taki czarno-biały, to i cukier byłby słodszy. Uwolnienie rynku wcale nie musi oznaczać spadku cen, po okresie walki o klienta, ci co pozostaną muszą sobie odbić koszty krucjaty i ceny poszybują, bo taka jest natura rynku. Cukier można wozić, przechowywać to jest super baza do spekulacji.Obecnie nie jest jak być powinno, ale poz zmianach nie musi być lepiej i nie będzie już lepiej. Jak się zacznie regulować, to tak zostaje.Nie ma takiego "lepszego" scenariusza.
  • Matematyk 19-09-2012, 11:26:
W czyim interesie działa Ministerstwo Rolnictwa? Odpowiedz jest prosta w interesie 6 koncernow cukrowych w tym jednego polskiego. Obecny system gwarantuje im wysokie ceny i zyski spowodowane planowym niedoborem cukru na rynku. Za to polscy konsumenci i przetworcy zapłacili w tamtym roku ponad 2 miliardy zł. z tego 60 procent poszło do zagranicznych koncernów cukrowniczych
Tłumaczenia Pana Maminskiego są żenujące nielogiczne. Utrzymanie kwot ma zapobiec koncentracji produkcji cukru w krajach które maja warunki i potencjał do jego produkcji? Przecież to właśnie Polska ma te warunki i potencjał. Trzeci w całej UE. Czyżby bronili nas przed nami samymi? Utrzymanie kwot (Polska ma 1,4 mln. kwoty) pozwoli na wykorzystanie potencjału produkcyjnego rzędu 2 mln ton.??? To chyba jakaś nowa ekonomia? Bo z artymetyka nie ma to nic wspólnego. Nawet nie potrafią się dobrze wytłumaczyć czemu popierają te najwieksza urzednicza zmowe cenowa w historii UE.
  • obserwator 18-09-2012, 13:21:
należy poinformować konsumentów, że gdyby tzw reforma spełniła swoje zadanie to cukier powinien kosztować 400 euro za tonę a dzisiaj płacimy w hurcie ponad 900 euro. Utrzymywanie obecnego systemu nie jest w interesie ani polskiego konsumenta aby przemysłu przetwórczego. Czyj interes tak naprawdę Polska reprezentuje?

Zobacz wszystkie komentarze (3)

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 116) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH