Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Raport IERiGŻ: Analiza rynku cukru

  • Autor: www.portalspozywczy.pl/ IERiGŻ
  • Data: 12-06-2017, 11:15
Raport IERiGŻ: Analiza rynku cukru
fot. shutterstock

W sezonie 2017/2018 powierzchnia zasiewów buraków cukrowych wzrosła do ok. 220 tys. ha, wobec 205,6 tys. ha w sezonie poprzednim. Powodem wzrostu areału uprawy są zmiany w systemie regulacji rynku w UE, w tym głównie likwidacja kwot produkcji cukru - informują analitycy IERiGŻ w raporcie.

Istotny wpływ na wzrost zainteresowania uprawą ma także dobra koniunktura i wysokie ceny na światowym i krajowym rynku cukru. Siewy i wschody przebiegały w optymalnych terminach agrotechnicznych i korzystnych warunkach pogodowych. Przymrozki i częste, obfite opady na przełomie kwietnia i maja nie miały negatywnego wpływu na rozwój roślin i tylko nieliczne plantacje zostaną przesiane. Jeżeli średni plon korzeni wyniesie ok. 630 ton/ha, a zbiory ok. 13,9 mln ton, to produkcja cukru może wynieść 2,1-2,2 mln ton.

Produkcja będzie większa od zapotrzebowania rynku wewnętrznego, które jest szacowane na ok. 1,7 mln ton. W rezultacie konieczny będzie duży eksport cukru.

Na krajowym rynku cukru zarysowała się spadkowa tendencja cen zbytu cukru w paczkowanego, które w pierwszym kwartale spadły o 4% do 2,68 zł/kg. Ceny tą jeszcze o 6% wyższe niż przed rokiem. Powodem spadku cen była duża podaż przy niewielkich zmianach popytu ze strony przemysłu przetwórczego oraz spadek cen na świecie w marcu. Ceny zbytu cukru workowanego w pierwszym kwartale br. nie zmieniły się (2,61 zł/kg) i w marcu były o 18,1% wyższe niż przed rokiem. Średnia cena detaliczna wzrosła o 0,6% do 3,19 zł/kg i była o 18,1% wyższa niż przed rokiem.

Jak informują analitycy IERiGŻ w raporcie w okresie styczeń-luty 2017 r. eksport cukru wyniósł 69,5 tys. ton, w tym 54,6 tys. ton do UE. Na unijnym rynku największymi odbiorcami były: Niemcy (19 tys. ton), Włochy (13 tys. ton), Belgia (5 tys. ton) oraz Grecja i Litwa (po 3 tys. ton). W krajach UE eksporterzy uzyskiwali średnią cenę ok. 465 EUR/tonę. Spośród krajów trzecich największe ilości cukru sprzedano do Izraela (4 tys. ton) oraz Mołdawii (2 tys. ton). Ceny eksportowe na rynkach państw trzecich wyniosły ok. 510 EUR/tonę. Import wyniósł 20,5 tys. ton cukru, w tym 15,3 tys. ton z krajów UE. Spośród krajów członkowskich głównymi partnerami handlowymi były Litwa (6 tys. ton), Niemcy (4 tys. ton) i Francja (1 tys. ton). Średnia cena importowa z UE wyniosła 465 EUR/tonę. Cukier importowano także z Ukrainy (4 tys. ton) po 530 EUR/tonę.

W marcu 2017 r. na światowym rynku ceny wyraźnie zmalały. Według danych ERS USDA światowe ceny cukru białego spadły do 508 USD/tonę, wobec 548 USD/tonę przed miesiącem. Ceny cukru surowego zmalały do 398 USD/tonę, wobec 449 USD/tonę w lutym br. Spadek cen cukru był wynikiem dużej podaży, przy niewielkich zmianach popytu oraz spadkowa tendencja cen paliw (ropy naftowej).

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 078) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH