Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Raport IERiGŻ - analiza rynku owoców

  • Autor: www.portalspozywczy.pl/ IERiGŻ
  • Data: 04-08-2017, 15:08
Raport IERiGŻ - analiza rynku owoców
fot. shutterstock

Średnie ceny oferowane za jabłka w czerwcu 2017 r., w porównaniu z czerwcem 2016 r., w spółdzielniach ogrodniczych wzrosły o 85%, w firmach eksportujących o 82%, a na rynkach hurtowych o 39%. Wzrosty cen determinowane były przez spadek zapasów jabłek (o 5,3%), które wg WAPA1 na dzień 1 czerwca wynosiły 144 tys. ton, a także szacowane spadki produkcji owoców - informuje IERiGŻ w raporcie.

Gruszki na rynku owoców świeżych były droższe o 71%, a w hurcie o 41%. Truskawki (których szacunkowe zbiory były mniejsze o co najmniej 12%) na rynku hurtowym podrożały o 38%, w skupie w spółdzielniach ogrodniczych o 33%, a w firmach eksportujących o 1%. Na rynkach hurtowych droższe były mandarynki (o 17%), pomarańcze (o 2%), a także banany (o 1%). Potaniały natomiast cytryny (o 33%) oraz winogrona (o 10%) - informuje w raporcie IERiGŻ.

Zakłady przetwórcze, z powodu małej podaży surowca, za truskawki do tłoczenia płaciły 3,67 zł/kg (trzykrotnie więcej niż przed rokiem), a za truskawki do mrożenia, 5,09 zł/kg (drożej o 46%) oraz za jabłka do tłoczenia 0,47 zł/kg (dwukrotnie więcej). W czerwcu 2017 r. w porównaniu z majem br. ceny jabłek oferowane przez spółdzielnie ogrodnicze wzrosły o 21%, płacone przez firmy eksportujące o 4%, a na rynkach hurtowych o 3%. Wzrosła też cena skupu jabłek w zakładach przetwórczych (o 24%).

W skupie, w spółdzielniach ogrodniczych i w hurcie gruszki podrożały odpowiednio o 5 i 4%, a truskawki potaniały o 41 i 62%. Na rynkach hurtowych wzrosły ceny winogron (o 7%), cytryn (o 6%), a także pomarańcz (o 2%). Potaniały banany (o 8%) i mandarynki (o 4%). Średnie ceny detaliczne owoców i ich przetworów w maju 2017 r. w relacji do maja 2016 r. zwiększyły się o 8,1%, przy wzroście cen żywności i napojów bezalkoholowych o 3,7%. Najbardziej wzrosły ceny owoców cytrusowych (o 12,7%), owoców pestkowych (o 10,0%), następnie owoców jagodowych (o 9,4%), jabłek (o 8,6%) oraz bananów (o 4,8%). Przetwory owocowe były droższe o 4,5%. Obniżyły się ceny owoców suszonych i orzechów o 0,2%, a także owoców mrożonych o 2,7%.

W firmach średnich i dużych produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych w kwietniu 2017 r. w relacji do kwietnia 2016 r. była o 12% większa. Produkcja soków pitnych z jabłek wzrosła o 54%, pozostałych soków pitnych warzywnych i owocowo-warzywnych o 4%, a z owoców cytrusowych zmniejszyła się o 2%. Mniejsza o 63% była produkcja soków zagęszczonych, mrożonek (o 16%) oraz kompotów i owoców pasteryzowanych (o 14%). Zwiększyła się natomiast produkcja dżemów (o 48%). W okresie styczeń-kwiecień 2017 r. produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych, w wyniku rosnącego popytu, zwiększyła się w relacji do analogicznego okresu 2016 r. o 12% do 228,4 tys. ton.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH