Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Raport IERiGŻ dot. rynku cukru

  • Autor: www.portalspozywczy.pl/ IERiGŻ
  • Data: 14-11-2017, 11:04
Raport IERiGŻ dot. rynku cukru
fot. shutterstock

Kampania cukrownicza 2017/2018 przebiega w uciążliwych warunkach atmosferycznych. Duże opady deszczu we wrześniu, październiku i pierwszych dniach listopada utrudniają zbiory buraków cukrowych oraz negatywnie wpływają na zawartość cukru w korzeniach. Powierzchnia uprawy wynosi 226 tys. ha, a plony są przewidywane na poziomie ok. 650 dt/ha - wynika z analizy ekspertów IERiGŻ.

W związku z tym szacuje się, że zbiory mogą przekroczyć ok. 14,5 mln ton, a produkcja cukru może zwiększyć się do ok. 2,1 mln ton. Według danych GUS we wrześniu br. produkcja cukru wyniosła 343 tys. ton i była o 25,6% większa niż przed rokiem. Produkcja będzie większa od zapotrzebowania rynku wewnętrznego, które jest szacowane na ok. 1,75 mln ton. W rezultacie konieczny będzie duży eksport cukru w 2018 r. Na krajowym rynku utrwala się spadkowa tendencja cen, a decydują o tym relatywnie niskie ceny cukru białego na świecie oraz duża produkcja w kampanii 2017/2018. We wrześniu br. ceny zbytu cukru w workach spadły o 5,6% do 2,33 zł/kg. Ceny te były o 9,6% wyższe niż przed rokiem. 

- Ceny zbytu cukru paczkowanego spadły w porównaniu z sierpniem br. o 2,7% do 2,15 zł/kg i były aż o 26,9% niższe niż przed rokiem.Ceny cukru workowanego są wyższe od cen cukru konfekcjonowanego, gdyż przemysł spożywczy zgłasza większy popyt niż gospodarstwa domowe. Średnia cena detaliczna we wrześniu br. wyniosła 2,98 zł/kg i była o 2,9% niższa niż przed miesiącem oraz o 6% wyższa niż we wrześniu 2016 r. Spadek cen na krajowym rynku będzie miał negatywny wpływ na sytuację finansową przemysłu cukrowniczego i dochodowość uprawy buraków cukrowych, gdyż ceny skupu w umowach kontraktacyjnych są uzależnione od cen cukru. W okresie styczeń-sierpień 2017 r. eksport cukru wyniósł 418,2 tys. ton, w tym do UE 242,6 tys. ton. Na unijnym rynku największymi odbiorcami były: Niemcy (102 tys. ton), Włochy (23 tys. ton), Czechy (17 tys. ton), Litwa (16 tys. ton), Belgia (15 tys. ton) - informuje Piotr Szajner z IERiGŻ.

Jak czytamy w raporcie IERiGŻ w krajach UE eksporterzy uzyskiwali średnią cenę ok. 535 EUR/ tonę. Spośród krajów trzecich  największe ilości cukru sprzedano do Izraela (37 tys. ton) oraz do Gruzji (25 tys. ton) i Rosji (15 tys. ton). Cena eksportowa na rynkach państw trzecich wyniosła średnio ok. 430 EUR/tonę. Import wyniósł 104,6 tys. ton cukru, w tym 61,6 tys. ton z krajów UE. Spośród krajów członkowskich głównymi partnerami handlowymi były Litwa (17 tys. ton), Wielka Brytania (13, tys. ton) oraz Niemcy (12 tys. ton). Średnia cena importowa z UE wyniosła 583 EUR/tonę. Cukier do rafinacji importowano tylko w maju z Laosu (28 tys. ton po 580 EUR/tonę), a zdecydowała o tym długa kampania cukrownicza 2016/2017. We wrześniu br. została zahamowana spadkowa tendencja światowych cen cukru, które spadały od lutego 2017 r. Według danych ERS USDA w październiku br. nieznacznie wzrosły światowe ceny cukru surowego do 313 USD/tonę, a cukru białego do 373 USD/tonę.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 072) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH