Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Raport IERiGŻ dot. rynku owoców

  • Autor: www.portalspozywczy.pl/ IERiGŻ
  • Data: 28-12-2017, 11:40
Raport IERiGŻ dot. rynku owoców
fot. shutterstock

Średnie ceny oferowane za jabłka w listopadzie 2017 r., w porównaniu z listopadem 2016 r., w firmach eksportujących wzrosły o 104%, w spółdzielniach ogrodniczych o 98%, a na rynkach hurtowych o 94%. Gruszki na rynkach hurtowych podrożały o 47%, w skupie w spółdzielniach ogrodniczych o 24%, a na  eksport o 23%. Na rynkach hurtowych wzrosły ceny śliwek (o 94%), winogron (o 40%), cytryn (o 9%), bananów (o 4%) i mandarynek (o 3%) - informuje Irena Strojewska w raporcie IERiGŻ.

Jak informuje Irena Strojewska z IERiGŻ w hurcie obniżyły się jedynie ceny importowanych pomarańcz (o 13%). Zakłady przetwórcze, z powodu najniższej od 2007 r. podaży surowca, za jabłka  do tłoczenia płaciły 0,99 zł/kg (drożej o 200% niż w listopadzie poprzedniego roku). Wzrost cen skupu jabłek przemysłowych, stymulowany konkurencją zakładów przetwórczych o surowiec, przyczynił się do zwiększenia cen eksportowanego z Polski zagęszczonego soku jabłkowego. W listopadzie 2017 r., w porównaniu z październikiem br., przeciętne ceny jabłek oferowane przez firmy eksportujące spadły o 4%, przez spółdzielnie ogrodnicze nie zmieniły się, a na rynkach hurtowych podrożały o 1%. W zakładach przetwórczych cena skupu jabłek wzrosła o 3%.

- Na rynkach hurtowych podrożały winogrona (o 48%), banany (o 5%), gruszki (o 3%) oraz śliwki i cytryny (po 2%). Potaniały natomiast mandarynki (o 19%), a także pomarańcze (o 6%). Średnie ceny detaliczne owoców i ich przetworów w październiku 2017 r., w relacji do października 2016 r., zwiększyły się o 14,4%, przy wzroście cen żywności i napojów bezalkoholowych o 5,4%. Najbardziej wzrosły ceny jabłek (o 55,8%), owoców pestkowych (o 35,1%), a także owoców jagodowych (o 18,6%) - dodaje Irena Strojewska.

Ceny owoców cytrusowych zwiększyły się o 5,7%, przetworów owocowych o 4,1%, a owoców mrożonych o 2,2%. Banany potaniały o 3,6%. Nie zmieniły się ceny owoców suszonych i orzechów. W średnich i dużych firmach produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych we wrześniu 2017 r., w relacji do września 2016 r., była o 49% mniejsza. Produkcja pozostałych soków pitnych warzywnych i owocowo-warzywnych zmniejszyła się 39%.

Zwiększyła się produkcja soków pitnych wytwarzanych z owoców cytrusowych (o 1%), a także produkowanych z jabłek (o 39%). Większa była też produkcja dżemów (o 54%). Produkcja soków zagęszczonych była mniejsza o 54%, mrożonek o 29%, a kompotów i owoców pasteryzowanych o 13%.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (11 524) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH