Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Raport IERiGŻ: Rynek cukru 2016/17

  • Autor: www.portalspozywczy.pl/ IERiGŻ
  • Data: 03-04-2017, 12:22
Raport IERiGŻ: Rynek cukru 2016/17
fot. shutterstock

W sezonie cukrowniczym 2016/2017 powierzchnia zasiewów buraków cukrowych wg wstępnych szacunków GUS wyniosła ok. 205 tys. ha. Średni plon wyniósł 62,6 ton/ha, a zbiory ok. 13 mln ton. Według danych Stowarzyszenia Techników Cukrowników (STC) areał uprawy wyniósł 203 tys. ha, średni plon 66,5 ton/ha, a zbiory 13,5 mln ton. Kampania cukrownicza trwała 112 dób, wobec 81 dób przed rokiem - informują analitycy IERiGŻ w raporcie.

Według danych GUS w okresie od września 2016 r. do stycznia 2017 r. produkcja cukru wyniosła 2010,7 tys. ton i była o 48 proc. większa niż w analogicznym okresie 2015/2016. Według danych STC produkcja wyniosła 2084 tys. ton i była o 42 proc. większa niż w kampanii 2015/2016. 

Średni kurs euro do wyliczania minimalnej ceny skupu (26,29 EUR/tonę) wynosił w tym czasie 4,3207 zł, wobec 4,2176 zł przed rokiem. W rezultacie minimalna cena skupu wynosiła 113,59 zł/tonę i była o 2,4 proc. wyższa niż w kampanii 2015//2016. Według danych GUS średnia cena skupu buraków cukrowych w 2016 r. wyniosła 117,8 zł/tonę i była 1,3 proc. niższa niż przed rokiem. Spadek cen skupu był wynikiem dużej podaży buraków cukrowych do produkcji cukru pozakwotowego, które były kontraktowane i skupowane po niskich cenach. Według projektu rozporządzenia MRiRW w sprawie stawek płatności związanych z produkcją za 2016 r. płatność do powierzchni uprawy buraków cukrowych powinna wynieść 1952,25 zł/ha, wobec 2138,45 zł/ha.

W sezonie cukrowniczym 2017/2018 wystąpią duże zmiany regulacji rynku cukru w UE. Likwidacji ulegną kwoty produkcji oraz minimalna cena skupu buraków cukrowych (26,29 EUR/t). Koncerny cukrownicze prowadzą kontraktację surowca na sezon 2017/2018. Dobra koniunktura na rynku światowym oraz wysokie ceny w kraju wskazują, że 2017 r. powierzchnia zasiewów buraków cukrowych może wzrosnąć o 5 proc. do ok. 210 tys. ha. Jeżeli technologiczny plon cukru wyniesie ok. 10 ton/ha, to produkcja cukru może osiągnąć poziom 2,1 mln ton.

W 2016 r. eksport cukru wyniósł 465 tys. ton, w tym 285 tys. ton do UE. Na unijnym rynku największymi odbiorcami były: Niemcy (119 tys. ton), Litwa (28 tys. ton), Włochy (26 tys. ton), Łotwa (20 tys. ton), Czechy (18 tys. ton) oraz Grecja i Węgry (po 16 tys. ton). W krajach UE eksporterzy uzyskiwali średnio ok. 525 EUR/tonę, a w krajach trzecich ok. 422 EUR/tonę. Spośród krajów trzecich największe ilości cukru sprzedano do Izraela (49 tys. ton), Rosji (19 tys. ton), Gruzji (18 tys. ton) oraz do Kazachstanu (14 tys. ton). Import cukru wyniósł 230 tys. ton, w tym 86 tys. ton z krajów UE. Duży import cukru spowodowany był rozpoczęciem rafinacji cukru surowego już w lutym br. przez niektórych producentów.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 543) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH