Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Owoce i warzywa

Raport IERiGŻ: Rynek owoców i warzyw oraz przetworów owocowo-warzywnych

W wyniku rekordowych zbiorów produkcja przetworów owocowych w sezonie 2018/19 zwiększyła się w relacji do sezonu poprzedniego o 45% i osiągnęła nienotowany dotychczas poziom 1,3 mln ton. Decydujący był wzrost o ok. 170% do 465 tys. ton produkcji zagęszczonego soku jabłkowego - informuje w raporcie IERiGŻ.

Raport IERiGŻ: Rynek owoców i warzyw oraz przetworów owocowo-warzywnych
fot. shutterstock

Autor: www.portalspozywczy.pl/ IERiGŻ
Data: 17-07-2019, 14:22

- Produkcja soków wytwarzanych z owoców jagodowych i wiśni zwiększyła się o 70% do 55 tys. ton, a owoców mrożonych o 16% do ponad 450 tys. ton. Wzrosła również produkcja pozostałych przetworów owocowych, tj. dżemów, przecierów, konserw, suszy i owoców pasteryzowanych. Produkcja przetworów warzywnych zmniejszyła się z 1,36 do 1,3 mln ton, w tym warzyw mrożonych z 740 do 690 tys. ton. Zwiększyła się jedynie produkcja keczupu, a nie zmieniła się produkcja koncentratu pomidorowego. Łączna produkcja soków pitnych, nektarów oraz napojów owocowych i owocowo-warzywnych wzrosła z 1,85 do 1,95 mln ton. Największy był wzrost produkcji soków jabłkowych, głównie soków NFC (Not From Concentrate) - informują w raporcie analitycy IERiGŻ.

W sezonie 2018/19 łączne wpływy z eksportu owoców i ich przetworów zmniejszyły się w porównaniu z sezonem poprzednim o 0,5% do 1915 mln euro, mimo wzrostu o 28% (do 1,23 mln ton) wolumenu eksportu owoców świeżych i o 25% (do 1,18 mln ton) eksportu przetworów owocowych. Wynikało to 
ze spadku cen eksportowych niemal wszystkich owoców i ich przetworów.

Jak wynika z raportu IERiGŻ, najbardziej obniżyły się ceny jabłek, wiśni, śliwek oraz przetworów z tych owoców. Przeciętne ceny eksportowe owoców świeżych spadły o 24%, a przetworów owocowych o 20% do odpowiednio 0,47 i 1,14 euro/kg. Wzrost cen większości produktów spowodował natomiast zwiększenie o 12% do 912 mln euro wartości eksportu warzyw i ich przetworów. Wolumen eksportu przetworów warzywnych zmniejszył się z 725 do 710 tys. ton, a warzyw świeżych wzrósł z 470 do 475 tys. ton. Decydujące było zwiększenie, z powodu dużego popytu na rynku światowym eksportu cebuli.

W sezonie 2018/19 utrzymała się tendencja wzrostowa wartości eksportu pieczarek i ich przetworów. Wpływy z eksportu tych produktów zwiększyły się w porównaniu z sezonem poprzednim o 6% do rekordowego poziomu 484 mln euro. Łączna wartość eksportu owoców i warzyw oraz ich przetworów zwiększyła się z 2,74 do 2,83 mld euro, a łącznie z pieczarkami i ich przetworami z 3,20 do 3,31 mld euro. Stanowiło to odpowiednio 11,1% i 10,9% wartości eksportu produktów sektora rolno-spożywczego. 

więcej informacji:

IERiGŻ RSS ALERT    /    owoce i warzywa RSS ALERT    /    przetwory owocowe RSS ALERT    /    przetwórstwo owocowo-warzywne RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.206.13.39
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.