Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Raport IERiGŻ: Rynek warzyw

  • Autor: www.portalspozywczy.pl/
  • Data: 14-11-2017, 14:07
Raport IERiGŻ: Rynek warzyw
fot. shutterstock

- W październiku 2017 r., w porównaniu z wrześniem br., w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej obniżyły się ceny pietruszki (o 17%), kapusty białej (o 19%), marchwi i pieczarek (po 1%) oraz cebuli i buraków ćwikłowych (po 9%). Wzrosły ceny skupu pomidorów szklarniowych (o 36%) i kalafiorów gruntowych (o 21%). W porównaniu z poprzednim miesiącem w zakładach przetwórczych wzrosły ceny skupu pomidorów do mrożenia (o 3%), a obniżyły się ceny skupu cebuli obieranej (o 6%), marchwi na kostkę (o 4%), brokułów różyczkowanych (o 8%) i kalafiorów różyczkowanych (o 2%) - informują w raporcie Tomasz Smoleński i Paweł Kraciński, eksperci IERiGŻ.


Stabilne były ceny skupu kapusty białej i buraków. W firmach skupujących warzywa na eksport obniżyły się ceny kapusty pekińskiej i cebuli (po 2%), kapusty białej (o 31%) i selerów (o 7%). Wzrosły ceny papryki czerwonej (o 8%), pomidorów spod osłon (o 30%), a stabilne były ceny skupu kapusty czerwonej i porów.

Jak informują specjaliści IERiGŻ w raporcie w handlu hurtowym wzrosły ceny ogórków spod osłon (o 75%), pomidorów spod osłon (o 75%), pomidorów gruntowych (o 42%) i marchwi (o 1%), a obniżyły się ceny kalafiorów gruntowych (o 3%), cebuli (o 2%) i kapusty białej (o 22%). W październiku br., w porównaniu z październikiem ub.r., w skupie do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu cebuli w spółdzielniach ogrodniczych o 51%, cebuli na targowiskach o 12%, kapusty białej i buraków ćwikłowych (po 21%), marchwi (o 25%), pietruszki (o 81%), kalafiorów gruntowych (o 48%) i pomidorów szklarniowych (o 20%).

- W zakładach przetwórczych ceny skupu były na poziomie października ub.r. z wyjątkiem kapusty białej, która staniała o 5%. W październiku br., w porównaniu z październikiem ub.r., na rynkach hurtowych wyższe były ceny cebuli (o 40%), pomidorów spod osłon (o 4%), marchwi (o 15%), kapusty białej (o 32%), buraków ćwikłowych (o 20%), a obniżyły się ceny skupu ogórków spod osłon (o 11%). We wrześniu 2017 r., w porównaniu z sierpniem 2017 r., wzrosły ceny detaliczne pomidorów (o 13%), ogórków gruntowych (o 25%) i kalafiorów (o 11%), a obniżyły się ceny papryki (o 15%), cebuli (o 11%), buraków ćwikłowych i selerów (po 9%), marchwi i porów (po 5%), kapusty białej (o 14%) i pieczarek (o 1%). W relacji do cen detalicznych z września 2016 r. wzrosły ceny porów (o 15%), papryki (o 13%), ogórków gruntowych (o 22%), buraków ćwikłowych (o 7%) i cebuli (o 1%). Obniżyły się ceny detaliczne kapusty białej (o 4%) oraz pomidorów i selerów (po 1%). W sierpniu 2017 r., w porównaniu z sierpniem 2016 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych wzrosła produkcja soku pomidorowego (o 18%) i warzyw mrożonych (o 6%), a obniżyła się produkcja konserw warzywnych (o 17%) i marynat (o 8%) - informują Tomasz Smoleński i Paweł Kraciński, eksperci IERiGŻ.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU
partner serwisu partner serwisu

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (17 135) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.