Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Raport IERiGŻ - Rynek warzyw w listopadzie 2017 r.

  • Autor: www.portalspozywczy.pl/ IERiGŻ
  • Data: 16-12-2017, 10:08
Raport IERiGŻ - Rynek warzyw w listopadzie 2017 r.
fot. shutterstock

W listopadzie 2017 r., w porównaniu z październikiem br., w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej obniżyły się ceny marchwi (o 2%), pieczarek (o 3%) i kalafiorów gruntowych (o 28%). Wzrosły ceny skupu pomidorów szklarniowych (o 3%), cebuli (o 10%), kapusty białej (o 12%) i buraków ćwikłowych (o 5%). Stabilne były ceny skupu pietruszki - informują Tomasz Smoleński Paweł Kraciński , eksperci IERiGŻ.



W zakładach przetwórczych wzrosły w tym okresie ceny skupu cebuli obieranej (o 19%), brokułów różyczkowanych (o 39%), kalafiorów różyczkowanych (o 20%), kapusty białej (o 25%), a nie zmieniły się ceny skupu marchwi na kostkę i buraków.

- W firmach skupujących warzywa na eksport obniżyły się ceny kapusty pekińskiej (o 7%), kapusty białej (o 16%) i selerów (o 11%). Wzrosły ceny eksportowe pomidorów spod osłon (o 11%), marchwi (o 6%) i buraków ćwikłowych (o 13%). Stabilne były ceny skupu kapusty czerwonej i cebuli. W listopadzie 2017 r., w porównaniu z październikiem br., w handlu hurtowym wzrosły ceny ogórków spod osłon (o 58%), pomidorów spod osłon (o 37%), marchwi (o 1%), buraków ćwikłowych (o 2%) i cebuli (o 3%), a obniżyły się ceny kalafiorów gruntowych (o 4%) oraz kapusty białej (o 9%) - informują eksperci IERiGŻ w raporcie.

W listopadzie br., w porównaniu z listopadem ub.r., w skupie do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu cebuli w spółdzielniach ogrodniczych o 70%, cebuli na targowiskach o 18%, kapusty białej (o 52%), buraków ćwiklowych (o 36%), marchwi (o 25%), pietruszki (o 79%) i pomidorów szklarniowych (o 2%), a obniżyła się cena kalafiorów gruntowych (o 36%) i pieczarek (o 1%). W zakładach przetwórczych ceny skupu były na poziomie listopada ub.r. z wyjątkiem cebuli obieranej, brokułów rózyczkowanych i kalafiorów różyczkowanych, których ceny wzrosły odpowiednio o 21%, 35% i 27%.

W listopadzie br., w porównaniu z listopadem ub.r., na rynkach hurtowych wyższe były ceny cebuli (o 45%), pomidorów spod osłon (o 41%), marchwi i buraków ćwikłowych (po 18%), kapusty białej (o 20%) i ogórków spod osłon (o 11%). W październiku 2017 r., w porównaniu z wrześniem 2017 r., wzrosły ceny detaliczne pomidorów (o 38%), kalafiorów (o 11%), papryki (o 12%), a obniżyły się ceny buraków ćwikłowych (o 5%), selerów i cebuli (po 6%), marchwi (o 3%) oraz porów i kapusty białej (po 8%). Nie zmieniły się ceny pieczarek. W relacji do cen detalicznych z października 2016 r. wzrosły ceny porów (o 8%), papryki (o 11%), buraków ćwikłowych (o 5%), cebuli (o 6%), kapusty białej i marchwi (po 13%), selerów (o 2%), pomidorów (o 16%), a obniżyły się ceny pieczarek (o 1%).

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (17 507) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH