REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Rolnictwo ekologiczne nie jest źródłem epidemii EHEC

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 22-06-2011, 11:39
Rolnictwo ekologiczne nie jest źródłem epidemii EHEC
Eksperci z branży zdrowej żywności twierdzą, że ekożywność nie jest źródłem epidemii EHEC

W ostatnim czasie byliśmy obserwatorami tragicznych wydarzeń, które rozegrały się w Europie w związku z epidemią spowodowaną przez śmiertelną bakterię Escherichia coli (EHEC). Obwinianie rolnictwa ekologicznego za wybuch epidemii EHEC jest bezzasadne - twierdzi Mieczysław Babalski, prezes Oddziału Kujawsko – Pomorskiego Stowarzyszenia Ekoland.

REKLAMA

- W związku z przetaczającą się w mediach dyskusją i coraz częstszymi zarzutami kierowanymi pod adresem rolnictwa ekologicznego, chcemy mocno podkreślić, że epidemia Epidemia EHEC to przede wszystkim problem sanitarny i wynika z praktyk stosowanych w intensywnym rolnictwie konwencjonalnym i przemysłowej hodowli zwierząt. Kiełki nie są źródłem EHEC, a jedynie drogą, którą od bezpośrednio od zwierząt (jest to mało prawdopodobne gdyż przy uprawie kiełków nie stosuje się nawozów zwierzęcych) lub ewentualnie pośrednio od ludzi, EHEC trafiło do łańcucha żywnościowego. Wciąż trzeba czekać na rezultaty badań stosownych służb - mówi Mieczysław Babalski.

Zdaniem eksperta na podstawie ostatnich tragicznych wydarzeń nie można wyciągać wniosków deprecjonujących obornik i gnojowicę jako naturalne zasoby wykorzystywane w rolnictwie.

- Jednym z kluczowych elementów jest prawidłowe przygotowanie nawozów zwierzęcych (proces kompostowania, podczas którego temperatura ponad 40 stopni zabija niebezpieczne drobnoustroje) oraz ich zastosowanie na glebę, a nie na rośliny. Chów zwierząt gospodarskich w gospodarstwach ekologicznych niesie ze sobą mniejsze ryzyko w zakresie obecności bakterii E. Coli, co potwierdzają badania naukowe .
Znacznie większe ryzyko występuje natomiast w przypadku intensywnej hodowli przemysłowej, czego dowodzą między innymi wyniki badań opublikowanych przez Brytyjską Organizację Ochrony Zdrowia (HPA). Według HPA wykorzystywanie antybiotyków w hodowli zwierząt sprzyja rozwojowi superbakterii. Intensywna produkcja zwierząt z wykorzystaniem dużej ilości antybiotyków i bez poszanowania dobrostanu zwierząt wydaje się być istotą problemu - mówi Mieczysław Babalski.

Stosowane przemysłowych hodowlach techniki rolne wiążą się z bardzo dużym stłoczeniem/zagęszczeniem zwierząt na małej powierzchni. W tych warunkach infekcje rozprzestrzeniają się szybciej, a weterynarze coraz częściej sięgają po silniejsze antybiotyki. Odchody otrzymujących antybiotyki zwierząt nie ulegają procesowi prawidłowego rozkładu, obornik ten jest złej jakości i może być źródłem niebezpiecznych drobnoustrojów. Gdy dostanie się do gleby, zagraża życiu glebowemu oraz roślinom, zwierzętom (poprzez pasze) i ludziom spożywającym wyprodukowaną w ten sposób żywność.

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • xxx 23-06-2011, 21:56:
Aż,strach ogarnia jaki mamy nowoczesny świat nauki .Przez miesiąc nie potrafili wykryć co było przyczyną namnożenia bakterii.Prawdopodobnie podobnie przebiegają kontrole żywności pod względem przydatności do spożycia A zresztą ten proces przerabia się na co dzień ,wszystko co się robi odbiega od uczciwości.No chyba ,że któryś producent musi zostać zdołowany albo zmuszony do wykupienia się.I tak szczęściem w nieszczęściu są konserwanty ,które mimo swojej szkodliwości niszczą wiele bakterii w procesie przetwarzania.
  • kubasiewiczkrzysztof 23-06-2011, 08:50:
rolnictwo ekologiczne to w Polsce fikcja...niech no tylko rolnicy wyleją gnojowicę i gnój na pole...zaraz rozpoczynają się protesty miejscowych obywateli wsi,że im smierdzi...pojawia się tv protesty i blokady na drogach,inerweniuje policja,która sie pyta,czy wylewanie gnojowicy jest zgodne z prawem? bo nie wiedzą...nie ma to jak nawozy sztuczne...przynajmniej nie śmierdza...gnojem.Ale wszyscy krzycza ze najwazniejsza ekologia w Polsce....
  • maciej 22-06-2011, 12:36:
Mały chochlik (proces kompostowania, podczas którego temperatura ponad 40% zabija niebezpieczne drobnoustroje, powinno byc chyba stopni Celsjusza zamiast %).

Zobacz wszystkie komentarze (3)

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (11 967) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH