Rosja: rośnie rynek żywności organicznej
Rosyjski rynek żywności organicznej przeżywa prawdziwy rozkwit. Tyko w ciągu ubiegłych pięciu lat popyt na żywość organiczną w największym państwie świata wzrósł o ponad 60 proc. Eksperci zapowiadają dalsze wzrosty - podaje WorldFood Moscow.

Sukces żywności organicznej w Rosji będzie kontynuowany. Zdaniem Dyrektora Krajowego Związku Organicznego należy się spodziewać kolejnych wzrostów, ponieważ tamtejsi konsumenci chętnie sięgają po ekologiczne produkty spożywcze.
Eksperci przekonują, że za sukcesem żywności organicznej stoi zmiana w proporcjach cenowych w rosyjskich supermarketach. Dotychczas cena artykułów spożywczych w znacznym stopniu uzależniona była od świeżości lub atrakcyjnego opakowania. Obecnie żywność organiczna to coraz częściej produkty premium, po które sięgają konsumenci bardziej świadomi.
Jak wynika za danych organizatorów targów WorldFood Moscow 2016 już 4,5 mln rosyjskich konsumentów regularnie sięga po produkty organiczne, a przychody rynku sięgają 185 mln dolarów.
Co ciekawe aż 85 proc. Rosjan deklaruje, że kupowałoby produkty organiczne nawet po podwyżce cen sięgającej 10 proc., a połowa z nich nawet przy wzroście 20 proc.
Na rynku pojawia się coraz więcej placówek handlowych nastawionych na sprzedaż żywności organicznej. Przykładowo w ubiegłym miesiącu pierwszy sklep w Moskwie otworzyła sieć Greenstore, która specjalizuje się w sprzedaży wyłącznie zdrowej i organicznej żywności.
Również politycy dostrzegli rosnący popyt na produkcję żywności organicznej i podejmują w związku z tym określone działania. W listopadzie ubiegłego roku prezydent Władimir Putin powiedział, że chce aby Rosja stała się największym na świecie dostawcą żywności eco.
- To początki rozwoju rynku bio i eco, dlatego import od producentów o bardziej ugruntowanej międzynarodowej pozycji odgrywa istotną rolę dla zaspokojenia lokalnych potrzeb - uważają organizatorzy targów WorldFood Moscow.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.