Rosja znosi zakaz importu warzyw z krajów UE
Jak poinformowało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Komisja Europejska porozumiała się z Federacją Rosyjską co do zniesienia embarga na import warzyw z krajów Unii Europejskiej - informują analitycy BGŻ.
Warunkiem wznowienia dostaw na rynek rosyjski przez unijnych eksporterów jest posiadanie odpowiedniego certyfikatu, który ma potwierdzać bezpieczeństwo unijnych warzyw na podstawie prowadzonego monitoringu. W Polsce certyfikaty będzie wystawiać Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa, natomiast za prowadzenie badań odpowiadać będzie Państwowy Instytut Weterynaryjny - PIB w Puławach jak również Wojewódzkie Stacje Sanitarno - Epidemiologiczne Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
System certyfikatów przestanie obowiązywać w momencie kiedy upłynie okres 10 dni po stwierdzeniu ostatniego przypadku zakażenia bakterią E. coli. Polska jako jeden z pierwszych krajów UE, będzie mogła sprzedawać warzywa na rynek rosyjski. Wznowienie eksportu na pewno przyczyni się do ustabilizowania sytuacji na rynku warzyw. Rosja jest bowiem znaczącym odbiorcą warzyw z krajów Unii Europejskiej.
Poszkodowani w wyniku kryzysu producenci lub też organizacje producentów, mogą natomiast starać się o przyznanie rekompensat z tego tytułu. W opublikowanym 22 czerwca 2011 r. przez Radę Ministrów Rozporządzeniu, zostały określone zasady przyznawania pomocy producentom warzyw, którzy ponieśli straty spowodowane ograniczeniem spożycia. Pomoc ma dotyczyć producentów pomidorów, ogórków, sałaty, endywii o liściach karbowanych i szerokolistnej, słodkiej papryki oraz cukinii, którzy wycofali swoje produkty z rynku, nie przeprowadzili zbiorów lub dokonali tzw. "`zielonych zbiorów"' w okresie od 26 maja do 30 czerwca 2011 roku. Realizacją mechanizmu przyznawania odszkodowań ma zajmować się Agencja Rynku Rolnego, a wnioski o przyznanie pomocy będą przyjmowane do 11 lipca br.

KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!