Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rosną ceny truskawek do przetwórstwa

  • Autor: Mariusz Dziwulski, ekspert ds. analiz rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.
  • Data: 21-06-2016, 15:10
Rosną ceny truskawek do przetwórstwa
fot. shutterstock

- Sytuacja na rynku truskawek do przetwórstwa zmienia się dość dynamicznie. Sezon skupu zaczął się dość niekorzystnie dla ich producentów, kolejne tygodnie przyniosły jednak znaczne wzrosty cen - informuje Mariusz Dziwulski, ekspert ds. analiz rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

Jak przypomina Dziwulski, truskawki do tłoczenia na początku sezonu skupu kosztowały 1,24 zł/kg (ceny loco zakład). W ciągu dwóch tygodni ich ceny zanotowały wzrost o ponad 60 proc. Według danych IERiGŻ-PIB (za MRiRW) przeciętna cena truskawek z szypułką w dn. 13-14.06 kształtowała się na poziomie 2,00 zł/kg.

- Również wyraźny wzrost w ciągu ostatniego tygodnia zanotowały ceny truskawek bez szypułki. Według monitoringu Ministerstwa Rolnictwa w ostatnim tygodniu cena skupu wynosiły średnio 3,17 zł/kg (cena loco zakład) i była o 29% wyższa niż przed tygodniem. Ceny jednak były dość zróżnicowane regionalnie, w niektórych województwach (dolnośląskie i mazowieckie) osiągały poziom nawet 4,00 zł/kg - dodaje.

Analityk zauważa, że zarówno jeśli chodzi o truskawki z szypułką jak i bez, ceny w połowie czerwca były wyższe niż przed rokiem  odpowiednio o 14 i 15 proc.

- Biorąc pod uwagę sytuację cenową pod koniec sezonu, jeśli chodzi o truskawki mrożone, wzrost poziomu cen truskawek w skupach najprawdopodobniej związany jest z mniejszą podażą surowca. Ceny mrożonych truskawek w maju były o ok. 15 proc. niższe (r/r) - dodaje.

Jego zdaniem w związku z niekorzystnymi warunkami upraw na początku sezonu, występują obawy o poziom tegorocznych zbiorów warzyw do przetwórstwa, szczególnie dotyczy warzyw zbieranych wiosną oraz latem.

- Według komunikatu PROFEL (Europejskie Stowarzyszenie Przetwórców Owoców i Warzyw) z połowy czerwca br., uprawy warzyw w Europie Zachodniej zostały dotknięte poprzez ulewne deszcze i powodzie. Dotyczy to głównych regionów upraw - Francji, Niemiec, Holandii oraz Belgii. PROFEL podaje, że straty w Belgii są nieodwracalne i mogą dotyczyć jednej trzeciej produkcji szpinaku na zbiór wiosenny i kalafiorów letnich. We Francji odnotowano straty w uprawach szpinaku, zielonego groszku czy też fasolki, w Niemczech warzyw liściastych, w tym też szpinaku - mówi Dziwulski.

Podobał się artykuł? Podziel się!

CENY HURTOWE

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • obs 22-06-2016, 09:13:
co to są za warunki cenowe LOCO zakład? odsyłam do literatury ty fachowców od pisania tych raportów, taki wpis świadczy niestety o Państwa fachowości

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 001) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH