Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rośnie liczba zamówień sieci handlowych na mrożone uszka i pierogi. Sezon świąteczny coraz bliżej

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 08-11-2017, 11:17
Rośnie liczba zamówień sieci handlowych na mrożone uszka i pierogi. Sezon świąteczny coraz bliżej
fot. materiały prasowe

Mrożone pierogi i uszka to produkty dostępne w sprzedaży przez cały rok, to szczyt ich sprzedaży przypada zawsze na ostatni kwartał roku. Liczba zamówień z sieci handlowych na ten okres pokazuje, że 2017 rok dla tych produktów może być rekordowy pod wieloma względami – zapowiadają producenci.

Głęboko mrożone pierogi i uszka to dania coraz chętniej kupowane w kwartale poprzedzającym święta.  Sezonową popularność mrożonek od kilku sezonów wyczuwają także sieci handlowe i dyskontowe, zwiększając już od października ilość towaru w zamrażarkach.

Te ruchy cieszą producentów. Tylko w tym roku firma „Anita”, wiodący w Polsce producent mrożonych pierogów i uszek, zanotowała aż 20% wzrost zamówień na ostatni kwartał 2017 w porównaniu z takim samym okresem przed rokiem. Ponad 20% proc. z nich trafiło do „Anity” z sieci handlowych i dyskontowych. Pierwsze zamówienia napłynęły już we wrześniu.

– Z roku na rok sieci zamawiają coraz więcej mrożonych pierogów i uszek. Zwłaszcza ostatnie lata pod tym względem są szczególnie zwyżkowe. Z jednej strony jest to zasługą polepszenia się jakości produktu i jego niskiej ceny, a tym samym przystępności, z drugiej popularności zakupów przedświątecznych w takich sieciach jak np. Carrefour, Biedronka, Kaufland czy Tesco – mówi Grzegorz Mordalski, właściciel firmy „ANITA”.

I chociaż do świątecznego szału zakupowego pozostało jeszcze półtorej miesiąca, sklepy już szykują się na większe zainteresowanie klientów. – W okresie poza sezonem mrożone pierogi i uszka stanowią około 5-10% oferty mrożonek w sieciach. W listopadzie i grudniu ten odsetek wzrasta do około 15%, a w ostatnich latach nawet do 20%, osiągając swój szczyt w grudniu - mówi Mordalski.

 - Producenci przykładają także większą wagę do składników – warzyw, grzybów i mięsa, stawiając głównie na polskich dostawców. Można zaryzykować stwierdzenie, że produkty, które dziś powstają są smakowo i jakościowo zbliżone do pierogów w restauracji –  dodaje.

Nie bez różnicy pozostaje także relatywnie niska cena dania. Dziś za 500 g opakowanie pierogów z kapustą i grzybami trzeba zapłacić od 2,99 do 4,99 zł. Za mające 300 g opakowanie uszek z kapustą i grzybami zapłacimy od 3,50 do 3,99 zł.  Spora ilość towaru w sieciach, a także zapas jakim dysponują sklepy, sprawia, że pomimo większego zainteresowania w sezonie, ceny nie rosną.

 – Cena opakowania pierogów z kapustą i grzybami to nawet o połowę mniejszy wydatek, niż gdybyśmy mieli samodzielnie przygotować danie. Także jakość nie odbiega od domowej. Nic więc dziwnego że produkty mrożone coraz częściej wypierają  tradycyjne lepienie uszek i pierogów, zwłaszcza wśród osób z młodszych pokoleń, wychowanych na ofercie sieci handlowych i dyskontowych – mówi.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 968) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH