Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rośnie wartość eksportu świeżych owoców z Peru

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 13-12-2012, 15:15

Peruwiański Minister Rolnictwa opublikował najnowsze dane dotyczące wielkości eksportu owoców świeżych z Peru. W okresie od początku stycznia do końca sierpnia 2012 roku wartość wyeksportowanych owoców świeżych wyniosła 580,8 mln USD i była wyższa o niecałe 8 proc. wobec analogicznego okresu roku minionego - informuje FAMMU/FAPA.

Największy udział w eksporcie w ujęciu wartościowym miały mandarynki, banany oraz winogrona i tym samym te owoce odnotowały po około 30-proc. wzrost w ujęciu wartościowym. W omawianym okresie eksport owoców w ujęciu ilościowym wyniósł 416,2 tys. ton i zanotował zaledwie 0,2- proc. spadek wobec roku poprzedniego. Największy spadek eksportu w bieżącym roku dotyczył mango, których w ujęciu wartościowym wysłano 36 proc. mniej. W okresie styczeń-sierpień br. wartość eksportu wszystkich peruwiańskich produktów rolnych wyniosła 2,614 mld USD, a same tylko owoce stanowiły około 22 proc. udział. Najwięcej owoców skierowano na rynek holenderski, amerykański oraz do innych państw unijnych jak Niemcy, Hiszpania czy Belgia.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH