Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rozpoczęły się zbiory w polskim „zagłębiu dyniowym"

  • Autor: TVP.Info
  • Data: 14-10-2012, 12:13
Rozpoczęły się zbiory w polskim „zagłębiu dyniowym
Fot. flickr.com

Dynia cieszy się coraz większą popularnością wśród konsumentów. Nie chodzi tu o użycie tego warzywa jako ozdoby podczas zbliżającego się Halloween, ale o jego walory smakowe i żywieniowe. W podwarszawskiej Lesznowoli, prawdziwym „zagłębiu dyniowym", właśnie rozpoczęły się zbiory - podaje serwis TVP.info.

Jak informuje serwis TVP.info, rolnicy chcieli nawet zmienić nazwę miejscowości z Lesznowoli na Dyniowola. Pomysł spalił na panewce, ale dynia i tak pozostała gminnym produktem markowym.

Na polskich ziemiach warzywo to też ma świetne warunki do wzrostu. Nie wymaga nawożenia ani oprysków, potrzebuje dobrej gleby i odpowiedniej wilgoci. Jak każda uprawa dynia wymaga także pracy, pola trzeba regularnie pielić.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 924) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH