Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rozwojowy rynek dodatków do żywności

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 02-11-2011, 11:04
Rozwojowy rynek dodatków do żywności

Wielkość światowego rynku dodatków do żywności wyniosła w 2010 roku między 27,5 a 30 mld USD. W latach 2006 - 2010 rynek rósł z prędkością ok. 4 proc. rocznie. Jednak „dodatki do żywności" to pojęcie zawierające szereg grup produktów, które różnią się od siebie wielkością i tempem wzrostu.

W ubiegłym roku światowy rynek konserwantów wzrastał w tempie ok. 1,5% rocznie by w 2010 roku wynieść 1,35 mld dolarów zaś rynek hydrokoloidów notował wzrosty rzędu 6,4% i w roku 2010 osiągnął wartość 4,69 mld dolarów.

- Nie posiadamy ścisłych danych na temat polskiego rynku, jednak oceniamy go jako rozwijający się szybciej niż średnia światowa. Przewidywania rozwoju sprzedaży oparte są o założenie względnie stabilnej gospodarki. Należy wziąć poprawkę na ewentualne kryzysy, które - jak już wiemy - mogą się pojawiać, ale trudno je przewidzieć - mówi Mateusz Kowalewski, wiceprezes firmy Hortimex.

Zdaniem Michała Kociszewskiego, product managera w firmie Etol polski rynek dodatków do żywności jest i będzie rynkiem rozwojowym do momentu, kiedy przemysł spożywczy będzie się rozwijał i tworzył nowoczesne, innowacyjne produkty.

- Przykładem jest tu sektor koncentratów deserów i ciast, który jest jednym z najbardziej innowacyjnych segmentów przetwórstwa spożywczego. Dynamika rozwoju polskiego rynku dodatków do żywności była większa niż przytaczane dane o rynku światowym. Firmy zwiększające sprzedaż dodatków w ciągu roku o 50 proc. nie należały do rzadkości. Nasz rynek jest jeszcze w dalszym ciągu chłonny, ale o takich przyrostach należy już zapomnieć. Ocenia się, że każdy z nas zjada w ciągu roku około 1,5 kg różnego rodzaju dodatków
do żywności - mówi dr inż.Michał Kociszewski z firmy Etol.

Popularne dodatki
Zdaniem ekspertów branży dodatków do żywności najbardziej popularne spośród dodatków do żywności w przemyśle spożywczym są przyprawy. Stanowią one 30 procent wartości sprzedaży światowego rynku. Drugą pozycję zajmują substancje poprawiające strukturę. Ich udział sięgał 20 procent.

Kolejną grupą są dodatki wzmacniające smak i zapach z 10 procentowym udziałem wartości sprzedaży wszystkich dodatków, regulatory kwasowości mają podobny udział w rynku jak dodatki smakowe. Pozostałe grupy surowców nie przekraczają progu pięciu procent.

Dla przykładu wartość światowego rynku aromatów spożywczych wynosił w 2009 r. 6,7 miliardów dolarów, natomiast w 2010 r. 7,4 miliardów dolarów. Sprzedaż aromatów spożywczych w Europie Zachodniej stanowi 29 procent rynku światowego. Praktycznie w Europie Zachodniej na przestrzeni lat 2005-2010 we wszystkich artykułach żywnościowych wzrósł poziom stosowania aromatów spożywczych o 5-6 procent.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • artmetic ekonsulting 21-02-2016, 18:16:
Dodatki do żywności w aplikacji E-dodatki do żywności dostępne w Google Play :)

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 701) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH