REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Runoland zakończył inwestycje, teraz planuje rozwój organiczny

  • Autor: Paweł Jachowski, portalspożywczy.pl
  • Data: 26-06-2013, 12:30
Runoland zakończył inwestycje, teraz planuje rozwój organiczny
Firma Runoland zakończyła w ostatnim czasie wiele inwestycji.

Firma Runoland z woj. dolnośląskiego, której podstawowa działalność to przetwórstwo farszy do pierogów i krokietów oraz produkcja ekologicznych przetworów owocowo-warzywnych, zakończyła w ostatnim czasie szereg inwestycji, w tym m.in. budowę nowych chłodni i nowej mroźni. W najbliższej przyszłości planuje rozwój organiczny w swoim regionie - dowiedział się serwis portalspożywczy.pl.

REKLAMA

- Niedawno zakończyliśmy kilka inwestycji z dotacji unijnych. Oddaliśmy do użytku nowe chłodnie, nową mroźnię, punkt do przyjmowania i wydawania towarów, nowy magazyn, jak również nowe miejsce do przygotowywania i etykietowania produktów - powiedział Przemysław Leśniewski, prokurent w Runolandzie. Zdradził także, że w najbliższym czasie możliwa jest jeszcze jedna inwestycja, w nowe suszarnie.

Jak podkreślił Leśniewski, przedsiębiorstwo pochodzące z Góry ma teraz zamiar rozwijać się organicznie w swoim regionie. Na razie nie są natomiast planowane żadne akwizycje.

Sprzedaż w Runolandzie rośnie o około 20 proc. rocznie. Na rok 2013 planowany jest podobny wzrost. Produkty słoikowe wyprodukowane przez firmę trafiają aktualnie do 3 sieci i kilkudziesięciu hurtowni. Jak zapowiada Leśniewski, na najbliższy czas planowane jest wejście do kolejnych 2 sieci. Półprodukty, takie jak farsze, sprzedawane są natomiast bezpośrednio do kilku innych przedsiębiorstw, zajmujących się produkcją pierogów, krokietów czy też zapiekanek.

Aktualnie na eksport - m.in. do takich krajów, jak Australia, Stany Zjednoczone i Kanada - trafia około 25 proc. wyprodukowanych przez Runoland towarów.

Firma Runoland powstała w 1992 roku. Aktualnie produkuje około 60 rodzajów produktów słoikowych, jak również kilka innych wyrobów, w tym m.in. farsze kapuściano-grzybowe i nadzienia owocowe. W ostatnim czasie wprowadziła do swojej oferty ekologiczny chrzan, ekologiczne zupy. Aktualnie testuje i niedługo planuje wprowadzić na rynek żurek ekologiczny.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 819) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH