REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Ruszają zbiory szparagów, w tym roku wcześniej

  • Autor: PAP
  • Data: 06-05-2014, 14:23
Ruszają zbiory szparagów, w tym roku wcześniej

Dzięki cieplejszej niż w poprzednich latach wiośnie, tegoroczne zbiory szparagów w Polsce rozpoczęły się dwa tygodnie wcześniej - informują plantatorzy. Wielkość krajowej produkcji szacowana jest na 5 tys. ton. Większość szparagów zjadana jest w Polsce.

REKLAMA

Okres zbiorów w Polsce trwa średnio od drugiej połowy kwietnia do 24 czerwca. Szparag to warzywo coraz częstsze na polskich stołach; Polacy gustują w szparagach bielonych, choć coraz częściej sięgają również po zielone. Produkcja odbywa się głównie w zachodniej części kraju; w poprzednich latach większość produkcji trafiała na eksport.

Jak powiedział we wtorek PAP prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga Marian Jakobsze, choć pierwsze tegoroczne zbiory nie dawały produktów na zadowalającym poziomie, obecnie dostępne szparagi powinny zadowolić wszystkie gusta.

"Na mojej plantacji pierwsze szparagi ścinałem 8 kwietnia. W tym roku wiosna przyszła szczególnie szybko, pojawiły się ciepłe noce, więc szparagi zaczęły intensywnie rosnąć. Jednak intensywne deszcze i związane z nimi ochłodzenie spowodowały, że stały się zdrewniałe i częściowo gorzkie. W tej chwili szparagi rosną już bardzo szybko i są wyśmienite" - powiedział.

Jakobsze przyznał, że w Polsce spada liczba szparagarni małych i średnich, rośnie za to liczba dużych plantacji, zajmujących kilkadziesiąt i więcej hektarów. Jak ocenił, w kraju jest kilkanaście dużych plantacji, a także kilkadziesiąt małych i średnich profesjonalnych upraw.

"Plantatorzy rezygnują, bo uprawa szparagów jest kosztowna. Żeby założyć plantację, w każdy hektar trzeba zainwestować ok. 50 tys. zł, zaś zbiór następuje w trzecim roku po nasadzeniu" - powiedział.

Producenci spodziewają się podobnych zbiorów jak w ubiegłym roku, sięgających ok. 7 ton z hektara. Większość produkcji z małych i średnich szparagarni zostanie w kraju, bo Polacy coraz chętniej jedzą szparagi. Według szacunków, obecnie na eksport trafia ponad 2 tys. ton.

Prof. Mikołaj Knaflewski z Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu ocenił, że zainteresowanie szparagami, znanymi dotąd głównie na zachodzie kraju, rośnie.

"Poszerza się nie tylko konsumpcja, ale i zainteresowanie ich produkcją. Pytania w tej sprawie otrzymywałem nawet z województw warmińsko-mazurskiego i podkarpackiego. Poza północno-wschodnią Polską, gdzie jest zbyt zimno, szparagi można uprawiać w całym kraju" - powiedział PAP prof. Knaflewski.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 379) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH