Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Owoce i warzywa

Rynek eko w Polsce – czy są perspektywy na rozwój?

Raport z badań przeprowadzonych przez IMAS International wskazuje, że liczba firm przygotowujących produkty ekologiczne w Polsce wzrosła o 12,8%, a w regionie Europy Środkowo - Wschodniej mamy najwięcej gruntów w okresie konwersji na uprawy ekologiczne – 108,6 tys. ha. Wśród państw z naszego regionu największy udział gruntów w trakcie przeobrażenia ma również Rumunia (109,3 tys. ha) i Węgry (95,2 tys. ha).

Rynek eko w Polsce – czy są perspektywy na rozwój?
fot. shutterstock

Pomimo istotnej różnicy pomiędzy cenami zwykłego jedzenia a produktami ekologicznymi oraz ograniczonej dostępności produktów eko poza dużymi aglomeracjami, prognozy ekonomistów dla segmentu produktów organicznych są bardzo optymistyczne i wskazują, że znajduje się on w momencie przełomowym. W przeciwieństwie do krajów Europy Zachodniej i Północnej, kraje regionu Europy Wschodniej i Środkowej, jak Polska, Węgry czy Rumunia to głównie rolnicy i eksporterzy produktów ekologicznych, z kolei konsumpcja żywności bio na tych rynkach rozwija się wolniej. Ekologiczna Europa jest podzielona – z jednej strony mamy grupę krajów z wysoko rozwiniętymi rynkami żywności organicznej, znacznymi wydatkami konsumentów na produkty ekologiczne i rosnącym popytem, któremu nie jest w stanie sprostać rodzima produkcja, a z drugiej strony – kraje dopiero rozwijające swój potencjał w produkcji i sprzedaży żywności ekologicznej, gdzie zarówno pod względem wielkości upraw, produkcji, jak i samej sprzedaży produktów organicznych istnieje ogromny rynek do zagospodarowania. Do tej drugiej grupy krajów należy Polska – jest pierwszej dziesiątki krajów UE z największą powierzchnią ekologicznych użytków rolnych i dysponuje dużym potencjałem na ich zwiększenie.

Wzrost świadomości konsumenckiej, wyższe zarobki, moda na ekologię oraz większa dostępność produktów eko zaowocowały tym, że na przestrzeni ostatnich siedmiu lat wartość rynku żywności organicznej wzrosła w Polsce trzykrotnie. Trendy ekonomiczne i społeczne, jakie możemy  w ostatnim czasie zaobserwować, pokazują na dynamikę wzrostu wartości segmentu rynku eko  na poziomie do 20 proc. rok do roku. Polscy konsumenci zaczynają stawiać na jakość i zwracać uwagę na skład produktów, ilość substancji konserwujących i sztucznych dodatków. Produkty żywności ekologicznej są wolne od GMO, szkodliwych pestycydów, chemicznych środków ochrony roślin. Przetwarzane bez konserwantów, sztucznych barwników i polepszaczy smaku. Ekologiczne uprawy i proces przetwarzania wpływają na zachowanie  walorów wizualnych i smakowych. Przeważnie zawierają więcej suchej masy,  składników odżywczych, a także związków biologicznie czynnych: polifenoli, czy kwasów omega-3.

więcej informacji:

PIŻE RSS ALERT    /    żywność ekologiczna 2019 RSS ALERT    /    żywność ekologiczna RSS ALERT    /    Eko jemy – nie marnujemy RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.85.245.126
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.